Краще сядьте! Розрив фронту: Херсон і Донбас – повне оточення окупантів, історична битва. Генерал ЗСУ приголомшив!

Збройні сили України взяли гарний темп і протягом найближчих 2-3 тижнів можуть проводити успішні контрнаступальні операції – доки ворог не встиг відновити свої резерви та підготувати щойно мобілізованих. Окупанти можуть тікати з Херсона, оскільки практично потрапили до оточення. На інших ділянках фронту ворог може впасти у паніку.

До того ж, у певний момент фронт може здригнутися. Якщо ЗСУ зможуть прорвати оборону окупанта на Луганському напрямку, може статися розрив фронту. Тоді українська армія отримає чудову нагоду для «роботи» з донецьким угрупуванням агресора. Таку думку в одному з інтерв’ю висловив керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках генерал армії Микола Маломуж.

“Вважаю, що динаміка дуже хороша після Харківських наступальних операцій. Противник вже не має системних резервів – підготовлених, злагоджених військових частин та з’єднань. Зараз вони намагаються їх зібрати, а поки що хочуть виграти час. Але це не вдається.

Резерви підтягнути також не вдається, тому що ми бачимо, що мобілізовані розбігаються, тобто вони ще більше приносять паніку. Це величезний мінус для російських військ. Нові мобілізовані створюють ситуацію нестабільності при завданні ударів, наприклад авіацією або артилерією” – зазначив експерт.

Тому поки не підтягнуті нові резерви, навчені і підготовлені, динаміка хороша – вважає Маломуж,. Ми маємо можливість зайти на нещодавно захоплені території – Сватове, Лисичанськ, Сєвєродонецьк. Тут є тенденція подальших наступальних операцій як на Луганському напрямку, так і аж до Донецька.

Можливо, це не проривні наступальні операції, але тактичні операції продовжуватимуться. І тут уже справа часу, щоб супротивник не встиг підготувати резерви. Коли вони будуть підготовлені та кинуті на фронт, відвоювати ці території буде важче.

Водночас російське командування заявило, що мобілізовано 200 тисяч, але вони ще навіть не доїхали до пунктів навчання. Відразу кидати їх у бій – це не тільки неповноцінно для оборони, але це й повний провал, бо буде масова загибель і масова втеча цих мобілізованих.

Тому гадаю, протягом 2-3 тижнів ми маємо можливість наступальних операцій як на сході, так і на півдні, бо це теж найважливіший напрямок для звільнення територій та, можливо, для створення передумов до звільнення не лише правобережної України, а й частково лівобережної . ЗСУ можуть завдавати ударів у бік Мелітополя, а це вже Запорізька область – додав генерал.

Маломуж підкреслює, поки що противник не має достатніх засобів. І на Херсонському, і на Луганському він перебуває у стані паніки чи близького до паніки. Вони готові тікати – ми знаємо це з радіоперехоплення, з розвідувальної інформації. Вони побоюються оточення та у будь-який спосіб намагаються отримати санкцію на відхід. Наприклад, від Херсонщини.

Путін дуже жорстко порушив питання не виходити із Херсона. Але він і по Лиману порушував питання, щоб його тримали до кінця, але Лиман ми відвоювали і рухаємося далі. Тому я думаю, що Луганська, Донецька та Херсонська область дадуть перспективу звільнення територій у найближчі 2-3 тижні.

На запитання, чи можуть у ці найближчі 2-3 тижні бути звільнені самі ці міста – Луганськ, Донецьк, Херсон – Маломуж відповів, що у Херсоні є перспектива, що вони самі звільнять місто, бо противник зараз перебуває там у відрізаному стані та може бути оточений. Тому лише один вихід – тікати.

Щодо Донбасу – частково. Там найпотужніші угруповання, особливо у Донецькому регіоні. Там доводиться дуже тяжко і складно наступати. Але якщо ми прорвемо оборону на Луганському напрямку і рушимо на Лисичанськ, Сєвєродонецьк і далі, це стане передумовою розриву фронту, заходу з тилу та з флангів до донецького угруповання.

Якщо весь фронт здригнеться, може виникнути спільна паніка. Якщо ми матимемо достатньо резервів, ми можемо рухатися активно та масово далі – підсумував генерал.