Львівські перевізники виступили із заявою щодо нових умов проїзду пільговиків

В Асоціації перевізників Львівщини надали роз’яснення щодо проблемного питання безоплатного проїздку пільговиків у громадському автотранспорті Львова, повідомляє прес-служба Асоціації.

«На «гарячу лінію» Асоціації перевізників Львівщини приходить чимало звернень щодо нових правил перевезення пільговиків, які почали діяти цього тижня. Дзвінків 11 березня було приблизно 20 протягом дня. Лише два з них стосувалися хамської поведінки водіїв, інші – різні питання щодо рішення виконкому Львівської міської ради про обмеження для пільговиків», – мовиться в повідомленні.

Найбільше львів’ян цікавить:

– чи усі категорії пільговиків потрапляють під рішення виконкому;

– на якій підставі виконком ухвалив рішення про обмеження, адже це незаконно;

– чи узагалі це правда, що пільговики тепер платитимуть зранку і ввечері.

12 березня телефонували три людини. Серед них інвалід 2 групи по зору, яка стверджувала, що має право їздити безкоштовно протягом цілого дня, оскільки дівчата з управління транспорту та зв’язку ЛМР вчора сказали їй, що все-таки є певні категорії пільговиків, на яких рішення виконкому не має впливу. За її словами, це 1 і 2 група інвалідів з проблемами зору, діти з багатодітних сімей, діти-сироти.

Враховуючи таку увагу людей, Асоціація перевізників наголошує, що «рішення виконкому є логічним і правильним (хоча і уже запізнілим)». У всіх обласних центрах України питання надання пільг в громадському транспорті вирішено значно раніше. Залишаючи все без змін у сфері пасажирського автомобільного транспорту в період обвалу ринку нафтопродуктів, місто зараз залишилося би без автобусного сполучення. Відтак постраждали б усі мешканці нашого Львова. Із повагою ставлячись до пільговиків, все ж перевізники вважають, що їм мала б надавати адресну допомогу держава, таким чином знявши усі конфлікти. Знову ж таки, число пільговиків на багатьох маршрутах сягає просто-таки критичної межі», – зазначають перевізники в роз’ясненні.

В Асоціації пояснили, що у своєму зверненні до всіх керівників автотранспортних підприємств, які обслуговують регулярні міські маршрути голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка просив не поширювати дію рішення виконавчого комітету Львівської міської ради №115 від 10 березня 2015 року на дві категорії пільговиків:

1) інваліди зору із особою, що супроводжує;

2) діти з багатодітних малозабезпечених сімей при наявності документів, що підтверджують право на пільгу.

«Аби уникнути конфліктів, перевізники просили і просять пільговиків показувати водієві оригінал посвідчення, яке підтверджує пільгу у встановлений рішенням виконкому час. Крім цього просимо пасажирів не вступати з водіями у суперечки. Водій – це працівник, який виконує свою роботу і не встановлює та не впливає на порядок перевезення тих чи інших категорій пасажирів», – наголосили в Асоціації.