Меркель все! Кінець епохи – допомоги не буде, шокуюча звістка: стане пенсіонером. Самі по собі

Канцлер Німеччини після відставки збирається відпочивати, а не займатися політикою, вважає експерт.

Ангела Меркель після того, як піде з посади, не зможе бути корисною Україні.

Таку думку в ефірі програми “Сьогодні День” висловив політичний оглядач Костянтин Матвієнко, коментуючи слова ексглави МЗС Павла Клімкіна про те, що Меркель може стати посередником у переговорах України та Росії.

“З огляду на результати візиту пані Меркель до Москви, пані Меркель абсолютно не може бути нам корисною навіть на посаді канцлера. Я вже не кажу про те, що коли вона стане пенсіонером, пані Меркель тим більше не буде нам корисною. Думаю, пан Клімкін, незважаючи на те, що довгий час був послом України в Німеччині, в даному випадку помиляється”, – сказав експерт.

Матвієнко нагадав, що 26 вересня в Німеччині стартували вибори, за підсумками яких партія Меркель Християнсько-демократичний союз може втратити провідну роль в Бундестазі.

“Залежно від того, як складеться конфігурація, я думаю, що ніхто з нас на ризикне назвати прізвище майбутнього канцлера. Залежно від того, як складеться коаліція, будемо говорити про роль пані Меркель. Наскільки я розумію, вона збирається відпочивати, а не займатися активною політикою”, – зазначив він.

У свою чергу, раніше ексглава МЗС Павло Клімкін раніше спрогнозував, що Ангела Меркель після своєї відставки зможе бути корисною Україні.

“Після перезавантаження Німеччини Меркель нам буде ще потрібна для розмов з Путіним, дуже і дуже. Це, якщо хочете, мій прогноз”, – сказав він.

Раніше журналіст Іван Яковина в ефірі телеканалу “Україна 24” заявив, що від результатів виборів у Німеччині залежить, що відбуватиметься з Україною і Росією.

“Якщо новий канцлер, не дай Боже, буде проросійським, то Україну чекають великі проблеми та неприємності. Якщо він буде проєвропейського, проамериканського спрямування, то проблеми будуть вже у Путіна. Це було б значно краще для нас”, — сказав він.

Цілком імовірно, що після виборів у Німеччині новий німецький уряд принципово не змінить своє ставлення до України. Ситуація для України може дещо погіршитися, оскільки німці не хочуть “напружуватися” з російським газопроводом “Північний потік-2”.

Таку думку в ефірі програми “Реальна політика з Євгенієм Кисельовим” на висловив журналіст Костянтин фон Еггерт.

“Все змінюється щодня. Той факт, що за 2,5 місяці абсолютно незаперечним кандидатом у канцлери встигли побувати й Армін Лашет, і Анналена Бербок, а тепер ось став Олаф Шольц, так скачуть опитування громадської думки, показує тільки одне – публіка просто втомилася від політиків, вона їм не до кінця довіряє, всім абсолютно. І тому вступають у гру чинники на зразок неправильно підібраного взуття, або ось начебто пробачили Бербок плагіат в її роботі. Тобто німецьке суспільство досить сильно роздратоване політиками взагалі й водночас не до кінця розуміє, чого хоче”, – зазначив фон Еггерт.

За словами журналіста, в цих умовах може статися все що завгодно:

“Не можна виключити ситуацію, за якої соціалісти ввійдуть у коаліцію з зеленими й з лівою партією, але тут можуть виникнути проблеми в зелених. Наскільки я розумію, навряд чи буде така велика коаліція як зараз, тобто коаліція соціал-демократів і християнських демократів”.

При цьому він висловив переконання, що новий німецький уряд, незалежно від складу, не буде принципово інакше дивитися на ситуацію, пов’язану з російсько-українським конфліктом – “можливо, окрім лівих, які відомі своїми сильними пропутінськими симпатіями”.

“Нічого особливо драматично не зміниться, якщо чесно, може бути тільки гірше. Думаю, всі читали сигнали з Вашингтона, що Україна не входить до пріоритетів адміністрації, ну а якщо не входить, чого вже німцям сильно напружуватися з “Північним потоком”, – заявив фон Еггерт.