“Не зміг побороти страшну хворобу …”: Помер відомий спортсмен. Такий молодий

Талановитий хокеїст Самвел Мнацян помер після року боротьби з раком. Ще взимку він продовжував тренуватися і сподівався скоро повернутися в хокей. За словами агента Шуми Бабаєва, злоякісне утворення виникло у спортсмена на хребці після удару в спину в одному з матчів, проте лікарі ще кілька місяців нічого не виявляли, що призвело до розвитку пухлини. У Мнацяна залишилися дружина і маленький син.

Захисник встиг провести в Континентальній хокейній лізі (КХЛ) 183 матчі, в яких закинув чотири шайби і зробив дев’ять гольових передач. На льоду він запам’ятався,в першу чергу, як непоступливий оборонець з «космічною силою», завжди готовий заступитися за партнерів, – так охарактеризував Мнацяна його колишній одноклубник Артем Подшендялов.

Після трьох років стабільної гри у владивостоцькому «Адміралі» захисник в 2018 році підписав контракт з «Сибіром» з Новосибірська.

Від Самвела очікували спортивного зльоту, але влітку минулого року під час передсезонних зборів він відчув сильний біль в спині. Після медобстеження з’ясувалося, що на одному з хребців утворилася злоякісна пухлина.

Передбачалося, що спочатку вона виникла через сильний удар в спину в одному з матчів, а потім за кілька місяців стала злоякісним утворенням.

«Все це дало метастази на печінку і сечовивідні канали. Самвел поїхав в німецький Фрайбург, де почав отримувати курси хімії та променевої терапії », – повідомляв агент гравця Шуми Бабаєв в соцмережі.

Сам хокеїст важко сприйняв звістку про онкологію.

«Перший тиждень після того, як дізнався про хворобу, ходив як в тумані. Немов по голові вдарили. Навіть нормально говорити не міг.”

“Онкологічні захворювання рідко виявляються і фіксуються на ранній стадії. Але я вже про це не думаю – націлений тільки на відновлення », – говорив Мнацян.

Разом з ним до Фрайбурга поїхали дружина і маленький син. Також спортсмена періодично відвідували батьки. Крім того, підтримку Самвелу надавали колеги: наприклад, йому відразу подзвонив Микита Квартальнов, який поборов рак в 18 років, а потім зумів повернутися в професійний хокей.

«Як тільки Микита дізнався про мою ситуацію, то відразу мені набрав, хоча ми з ним особисто не були знайомі. Підтримав, дав кілька порад », – згадував Мнацян.

Також захисника підтримали гравці з НХЛ – наприклад, нападник «Даллас Старз» Олександр Радулов.

«Самвел, ти все переживеш! Ти крутий і відмінний захисник! Я впевнений, що тебе підтримає вся Північна Америка і Росія! »- писав спортсмен.

Щоб зібрати гроші на дороге лікування, профспілка гравців КХЛ організовувала благодійні матчі, а Владислав Третьяк продав на аукціоні свій ігровий светр.

Сам Мнацян намагався зберігати оптимізм.

«Організм у мене молодий, перебуваю в нормальній фізичній формі. Лікарі вірять у хороше. Не хочу кидатися гучними словами, але я вірю, сподіваюся і борюся », – говорив спортсмен.

Навіть перебуваючи в клініці, він не забував відвідувати тренажерний зал і підтримував форму з дозволу лікарів.

Взимку здалося, що хвороба починає відступати. У розмові зі своїм агентом Шуми Бабаєвим Самвел повідомив, що 90 відсотків ракових клітин убито.

«Днями мені привезуть ковзани, і я планую вийти на лід. Сподіваюся, що скоро прилечу в Росію і знову всіх побачу! »- говорив тоді спортсмен.

Однак навесні прогрес зупинився, а після зміни тактики лікування стало тільки гірше.

Восени хокеїст повинен був почати проходити новий курс, але його стан став настільки поганим, що в Німеччину викликали найближчих людей. Агент також купив квиток до Фрайбурга в надії на останню зустріч, але не встиг. Самвел помер, не доживши до 30 років.

Бабаєв вважає, що основною причиною цієї трагедії стало те, що лікарі не перевіряли Мнацяна на онкологію до тих пір, поки він окремо не поскаржився на сильні і безперервні проблеми зі спиною.

«Всі проблеми трапилися через те, що у нього занадто пізно виявили хворобу. Думаю, у нього вона з’явилася раніше, адже біль в спині була давно.

Коли хокеїсти проходять обстеження, їм обов’язково треба здавати онкомаркери. Необхідно перевіряти хлопців, оскільки робота у них небезпечна », – заявив агент.

Свої співчуття родині Мнацяна висловив останній клуб, з яким він підписував контракт, – «Сибір».

Також за Мнацяном сумує «Адмірал», де він провів три роки.

«На жаль, але супермен на льоду, борець за життя і просто гарний хлопець, не зміг подолати хворобу», – йдеться у записі далекосхідного клубу.

Всі матчі КХЛ почнуться 6 жовтня з хвилини мовчання в пам’ять про Мнацяне.