Негайно! Таємний дзвінок, Байден доб’є: ультиматум РФ. Путін йде в ва-банк – провокації не пройдуть

Експерт розповів, чому Мінські домовленості для України не прийнятні. Мінські домовленості – це один зі способів завести Україну під контроль Кремля

Андрій Ілларіонов, старший науковий співробітник центру політики безпеки (Вашингтон) та екс-радник президента Росії В. Путіна під час передачі “Україна з Тиграном Мартиросяном” в ефірі розповів, чому Мінські домовленості Україна не повинна визнавати.

Щодо можливої зустрічі Джо Байдена з президентом Росії Ілларіонов повідомив, що глава держави Байден наразі зацікавлений в особливих стосунках між ним та Володимиром Путіним. Тому не виключено, що питання ситуації в Україні стоятиме на порядку денному, якщо зустріч двох лідерів відбудеться.

Наразі це виглядає як головна ціль зустрічі, адже не випадково між країнами налагоджуються контакти по каналам спецслужб.

За його інформацією, вже було проведено шість телефонних розмов й одна зустріч. Однак Андрій Миколайович наголошує, що багато залежить від позиції української влади, в тому числі президента та Міністерства закордонних справ.

Андрій Миколайович пояснює, що в Мінських домовленостях є вимоги про звільнення окупованих території й вимоги щодо проведення там виборів.

Як він зазначає, там прописано, що вибори проводяться нинішньою владою, тобто це виглядає як фактично легалізація Києвом бандитського режиму в ОРДЛО. Тому визнання домовленостей в тому вигляді, в якому вони були підписані у 2015 році, означає визнання кримінального режиму на території України.

“Визнання в канонічному варіанті цих домовленостей означає параліч державної системи України, параліч її зовнішньополітичного курсу. Не випадково Путін так наполегливо просуває цю лінію по Мінських домовленостях. Це один із способів завести Україну під його контроль”, — зазначив Ілларіонов.

Ілларіонов наголосив, що влада не існує для того, щоб подобатися урядам чи політикам іноземних країн, а для того, щоб захищати національні інтереси.

Нагадаємо, про Мінські угоди висловився і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю німецькому виданню Zeit.

“Кращого за Мінськ у нас немає. Ось у чому проблема. Я думаю, що Росія буде тільки щаслива, якщо Мінськ зазнає невдачі. Це звільнило б її від будь-якої відповідальності та дало б державі свободу дій. Але ми не хочемо робити їм послугу. Мої німецькі та французькі колеги роблять усе можливе, щоб притягнути Росію до відповідальності. Ви багато разів намагалися повернути міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова за стіл переговорів. Але на його порядку денному завжди є щось важливіше. Таким чином, Нормандський формат і Мінськ перебувають у комі, але принаймні вони ще живі. Ми повинні спробувати повернути їх до неспання”.

Крім того, він зазначив, що сама Росія постійно порушує Мінські угоди:

“Росія привезла на лінію фронту важке озброєння, 120-міліметрову гаубицю, в результаті якої один український військовий вбив, іншого отримав поранення та знищив цивільну інфраструктуру. Це явне порушення Мінських домовленостей.

Це не прокляте сафарі, де росіяни можуть порушити Мінські домовленості і вбивати і руйнувати все, що завгодно. І нас засудять, якщо ми завадимо їм це зробити! Ми дотримувалися всіх правил ОБСЄ, виконували всі узгоджені заходи з деескалації, виконували всі вимоги до того, як використали безпілотник без шкоди Мінську. Але якщо вони на нас нападуть, ми дамо відсіч, тому що це наша країна, і ми будемо її захищати”.