Невимовна радість! ЗСУ вдалось – Буданов шокував всіх: звернення до українців. Наш прапор вже там!

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов нагадав, що перші спроби захопити Бахмут Донецької області російські війська зробили влітку 2022 року й уже тоді стверджували, що місто “майже взято”. Проте за майже рік часу повністю взяти місто ворожій армії не вдалося. ЗСУ продовжують утримувати оборону. 

Про це очільник ГУР розповів в інтерв’ю одному з українських видань. 

 “Треба теж відверто сказати, що Бахмут вони “ось майже захоплюють”, згідно з їхніми ж особистими заявами, із червня 2022 року. Скоро буде календарний рік. Там ситуація складна, але все ж таки Бахмут як стояв, так і стоїть”, – наголосив Буданов. 

Він додав, що РФ практично по всьому фронту перейшла до стратегічної оборонної операції, щоб спробувати зірвати плани України щодо деокупації території. 
Буданов назвав два винятки – райони, де окупанти намагаються атакувати. Він розповів, що, окрім наступальних дій у Бахмуті, російські сили прагнуть здійснити півохоплення Авдіївки Донецької області з північного боку. 

“Там поряд знаходиться основний фронт Мар’їнки [Донецької області], в принципі, спроба активних дій там. От і все. Уся решта лінії стоїть в обороні”, – підсумував начальник ГУР МО. 

Російське командування продовжує стягувати в сектор все, що можна стягнути, щоб одним місцем сісти на двох стільцях, а саме, посилити тиск у місті і тримати високу інтенсивність боїв у полі. 

 Тим часом військовий оглядач Олександр Коваленко зазначає, що спроби перерізати 0506 за Хромовим та 0504 за Іванівським, за минулу добу у російського окупаційного війська не увінчалися успіхом. Так само, ривок через канал до Ступочок окупантам не вдався, хоча деякі “картографи” вказують дану локацію як успішно форсовану російськими військами. Полівки закопали, але негативно. 

  Тим часом на південний захід від Івановського, лісовий масив залишається для росіян так само недосяжним, зайти і взяти його під контроль їм так і не вдається. Таким чином, Бахмут як не знаходився, так і не перебуває ні в оперативному, ні тим більше в тактичному оточенні. 

  У самому місті відзначається стагнація пекельних гойдалок. Суть фрази у цьому, що розвитку продовжується протистояння лише на рівні окремих позицій, перехідних постійно з рук у руки. 

  Чайковського залишається під контролем ЗСУ, буфер у вигляді кварталів між Корсунським зберігається. 

  Жорстке протистояння продовжується в районі залізниці, перехід якої на правий бік закінчується для російського окупаційного угруповання, найчастіше, плачевно. Повний вогневий та частково фізичний контроль залізниці за ЗСУ. Фактично можна говорити про те, що в цій локації преважає ініціатива українських захисників. 

Тим часом росіяни посилили тиск у північному секторі. Мабуть, сподіваючись, що їхні рефлексії в районі Хромово відвернуть частину наших ресурсів із міста. Намагаються повзти вулицями Перемоги, Оборони та Леваневського. План їх зрозумілий – фізичний контроль над Ювілейною. А це 2 км недружньої забудови. 

  Триває інтенсивне застосування авіації та артилерії містом. З іншого боку, сьогодні в районі Бахмута було помічено трофейний ТОС-1А “Сонцепік”, який, наскільки можна судити, не значився серед документально підтверджених трофеїв систем даного типу. 

  “Важко сказати, це свіжий трофей чи ні, поки уточнити не зміг, але розміщення цієї системи в зоні без БК безглуздо, тому попередні висновки поки що відповідні”, – додав Олександр Коваленко. 

Загалом, незважаючи на дуже складну обстановку, ЗСУ продовжують тримати оборону та ситуацію під контролем.