Обережно – шахраї! Як людей дурять з орендою житла

Набуває популярності схема, коли шахраї на добу орендують оселю, а потім здають її третім особам, передає Корупція Інфо з посиланням на Varta1

На своїй сторінці в мережі Вконтакте, Віталій Небельський поділився історією, як його намагались обдурити такі шахраї:

Привіт! Я досить скептично ставлюся до сьогодні популярного фейсбуко-блогерства, але зі мною сталася історія якою я не можу не поділитися.

ОБЕРЕЖНО – ПОПЕРЕДУ БАГАТО ТЕКСТУ.

ПРОЛОГ
Отож, три дні тому власниця квартири, де ми мешкаємо, сказала, що вона цю саму квартиру виставляє на продаж і щоб ми шукали собі нову. Неприємна ситуація, але що поробиш – доведеться шукати нову квартиру (і це на початку вересня). Вчора в 20:00 знайшли оголошення про здачу 2-х кім квартири у центрі міста, хороший стан і все таке, фотографії відсутні. Ціна дуже приваблива як для такого району. Подзвонив я за 5хв після виставлення оголошення, в 20:05. Розпитали що до чого, запитали чи вони власники, що вони підтвердили, запитали коли можну глянути – кажуть завтра в 9 ранку, я перепитав чи можна сьогодні в 21:00, що ми готові підїхати (нам справді дуже треба квартира) – вони перетелефонували, сказали – приїжайте.

ЧАСТИНА1 – ЗНАЙОМСТВО

Приїхали ми до Палацу Потоцьких в 21:00, чекаємо, в 21:10 підійшли наші орендодавці – вирушили всі разом до квартири. На вигляд більш-менш приємні люди, чоловік років 30, дівчина 25, розговорились.
Квартира як виявилося на Коперника 19 (на сайті не було вказано), старий австрійський будинок, високі стелі. Загалом квартира нам сподобалася, дуже багато місця, великий балкон, автономне опалення.
Перейшли до формальностей – квартира, як нам сказали наші орендодавці, дядька, сам дядя живе за кордоном, в Україну майже не приїжає, бо йому і там добре живеться. Договір краще підписати на якомога довший термін, півроку-рік-два, на рахунок оплати – то треба заплатити за перший місяць + 50% залогу. Достали папірці, стандартний договір, позаповнювали всі поля – вони сфоткали наш паспорт, ми – їхній. Так як нам все підійшло, ми були готові заплатити, але грошей з собою не було, сума немаленька, домовилися, що завтра зранку я заїду з грошима а вони дадуть мені ключ. Крім того, наші власники сказали що попередні орендарі здавали цю хату в суб-оренду, наживаючись таким чином на них, але одного прекрасного дня, подзвонила сусідка – сказала “скільки можна, кожен день різні люди” і після того вони тих людей виселели. 
Загалом, все що нам говорили виглядало правдоподібним, щоправда інколи проскакували якісь дрібниці, які потихенньку вселяли недовіру, наприклад:
– чоловік не чітко пояснив як платити за комуналку
– дівчина невнятно пояснила як користуватися пралкою, сказала “та розберетесь”
– коли я попросив показати як регулюєтсья котел, чоловік теж чуть “тупив”, але імпровізував
– чоловік на диво багато розповідав про речі не пов’язані з орендою квартири. Розповів про свій бізнес, що він прокурор, має “бумер” і всяке таке
Так як я людина більш-менш довірлива, сумнівів в мене практично не було, особливо сприяла в цьому атмосфера поспіху, адже нас виселяють з квартири і нам нема де жити. Тим більше цю квартиру завтра в 9 ранку дивитимуться інші люди, і хто перший погодиться – тому й квартира.
Так чи інакше, ми вийшли разом на вулицю, наші орендодавці запропонували піти на каву. Так як будинок відразу біля Underground, ми впали там, замовили собі каву/пиво, сиділи і говорили про всякі штуки. І навіть тепер, мені здавалося, що все “чисто”, адже ми тут сидимо, говоримо, бачили документи один одного і здавалося б все гаразд. Олександр (орендодавець) казав “ну все, сподіваюся будемо тепер дружити, в неділю поможу переселитися, відсвяткуємо!” і це зашвидке “братання”, напевно, виглядало мені дивним.
Але завершуємо з цим вечором, бо далі – цікавіше, отже, ми розрахувалися і поїхали на таксі додому.
Дякувати Богу, моя дружина була налаштована більш скептично ніж я, і вдома розпочалося справжнє детективне розслідування!

ЧАСТИНА2 – РОСЛІДУВАННЯ

Отож, приїхали ми на хату орієнтовно в 23:00 – в нас була адреса, фотографія паспорту і інтернет. Нескладними пошуковими запитами в гуглі ми відразу знайли десяток оголошень подобової оренди цієї квартири. На деяких сайтах це повідомлення було позначене як “неактуальне”, на деяких – ні. На одних сайтах були одні телефоні номери, на інших – інші. Так чи інакше, було дуже пізно дзвонити невідомим людям в таку годину + ми памятали історію про попередніх орендарів які здавали ту квартиру в суб-оренду, щоб нажитися на нашому “чесному” Олександру. Проте я подзвонив подрузі-ріелтору, яка порадила мені перевірити документ “Права власності” на квартиру, і відвповідно “довіреність” на нашу дівчину (Аліса), що вона може дядіну квартиру здавати. Було пізно, проте я подзвонив Олександру і запитав чи може він мені показати згадані документи, і він сказав “так, звісно. приїдеш зранку – покажу тобі оригінали”. Ця відповідь додала ще краплю плутанини до цієї і так заплутаної історії. Адже це “Право власності” і підробити його – кримінальний злочин, та і підробити напевно не так легко. Навіщо ризикувати аж так сильно? Адже це не продаж квартири а лише оренда…Тисячі думок боролися в наших з Катьою головах і намагалися розтавити всі точки над і. Найбільшим фактором недовіри залишалася таки ціна, адже вона на 30% менша за квартири в тому ж районі. “Невже хтось може брехати настільки круто?” постійно думав я і не міг повірити що нас хочуть обманути. Тим часом знайшлися сторінки наших орендодавців в соц-мережах. Не те щоб вони пролили багато інформації на ситуацію, але якусь таки користь ми від них взяли – в Аліси відносно невелика кількість друзів ~50, але в той же час з історією на сторінці, приблизно 1 рік (замало, як на 25 річну). Кілька десятків фото з друзями, чоловіком. Прізвище в вк і в паспорті не співпадало (так інколи роблять, заспокоїв себе я), сторінка чоловіка була менш інформативною, небагато фоток з друзями, самих друзів взагалі менше десятка. Ім’я чомусь було Артур, а не Олександр. Короче кажучи, багато дрібниць, які дуже не сподобалися нам. Я не міг це все так залишити і вирішив поїхати попитати сусдів, хоча була вже перша ночі, і я знав що це ідея не з кращих – але вибору не залишалося.

ЧАСТИНА 3 – КУЛЬМІНАЦІЯ

І так, преша ночі, я одягаюсь, беру мопед і їду до будинку, забігаю на третій поверх і стукаю в двері до сусідів (поки доїхав вже було 01:20). Сусіди не поспішали прокидатися, проте я почув що двері “нашої” квартири відчилинися і закриваються на ключ. Я ж стояв на коридорі, і з того місця мене не було видно. Я чекаю, поки звідти хтось вийде і ВУАЛЯ – це наші Олекснадр та Аліса! 
Я питаюсь в них – “А що ви тут робите так пізно??” у відповідь чую “Та ми тут дозабирали речі, побули трохи, вже йдем. А ти що тут робиш? Катаєшся?” 
я (стою з шоломом), “Так, катаюсь…” кажу чоловіку “а Вас як звати?”
він відповідає “Олександр” (хто каже на себе Олександр??? подумав я) – і питаюсь “а чому в вк підписані Артур??” 
на що у відповідь чую “та, то ж ВК…то так…”
Я сказав що боюся за квартиру, на що він відповів “Давай без поспіху тоді, завтра приїдь до дружини на роботу, подивишся оригінали документів, якщо треба поїдемо до нотаріуса, можеш гроші при ньому передати…”
Я погодився, що так мені підходить, адже в чому тоді підвох, якщо мені показують всі документи і ми підписуємо договір???
Ми попрощалися і я поїхав додому. Вдома ми ще певний час обговорювали все що відбувається і полягали спати. Перспектива побачити оригінали документів на право власності давала мені надію, що все ще буде добре, Катя ж здається вже зробила для себе висновки.

РОЗВЯЗКА

В 8-мій годині ранку мені дзвонить Олексндро-Артур і каже щоб я приїжав до його дружини на роботу (весільне агенство) і перевірив всі документи. Він дав мені адресу, ми попрощалися. “Якщо він шахрай – які документи збирається показувати в нотаріуса??”, думаю я. В 10 ранку підїхав на місце, почав телефонувати щоб мене зустріли, але безуспішно. Слухавку ніхто не брав. Після 5-тої спроби я пішов брати штурмом запаролений підїзд, вдалося. Пішов питати сусідів чи є тут весільне агенство (бо вивісок звісно ж не було) – “тут таокго нема”, сказали мені сусіди. 
“Ну і історія”, подумав собі я, посумував, що є такі люди і порадів що залишився з грошима.

————————————

Ось так от закінчилася вчорашня наша історія з пошуком квартири. Сторінки в ВК були видалені за дві години, телефон відключений.
Як виявилося це поширена схема – брати квартиру на добу і здавати її від імені власника третім особам, а потім тікати з грошима.
Єдина причина, що змусила мене написати цей довжелезний текст – це можливість допомогти комусь, хто може опинитися в такій ситуації. Просіть право власності на квартиру, щоб вберегти себе від шахраїв, яких останім часом все більше.

Я ж сподіваюся ми таки зможемо знайти собі хорошу квартиру, не потрапляючи більше в такі неприємні пригоди.

Додаю також фотографії шахраїв.