Останній шанс! Ультиматум Разумкову – важлива умова: Литвин зізнався. Прямо в кабінеті – взяти його!

Над спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим нависла загроза відставки через конфлікт з президентською командою. Але чи знімуть його з посади, залежить тільки від нього, а не від “слуг народу” або президента. Таку думку висловив в інтерв’ю “Сьогодні” ексглава парламенту Володимир Литвин.

На питання, чи переживе цей конфлікт Разумков у кріслі спікера, Литвин відповів: “Все залежить від нього. Його політичне майбутнє і навіть сьогодення – не в руках президента або “Слуги народу”, а у нього”.

За його словами, у чинного глави парламенту два варіанти.

“Якщо для нього питання полягатиме лише в тому, щоб залишитися на посаді – йому доведеться продемонструвати покору. Але він втратить в очах багатьох людей. В іншому випадку – він повинен проводити ту лінію, що й зараз. Якщо є бажання закликати до відповідальності голову Верховної Ради – будь ласка, ініціативна група, підписні листи, збір підписів…” – пояснив колишній спікер.

Водночас він вважає, що якщо і знімати Разумкова з посади, то це повинна зробити вся Рада, а не 226+ голосів однієї тільки “Слуги народу”.

“Потрібно зробити так, щоб була конституційна більшість (300 голосів. – Ред.) Верховної Ради. Для того, щоб виставити цей факт так: фракція “Слуга народу” демонстративно покарала відступника. І при цьому ще й додати: він не влаштовує всю Верховну Раду! Тому мотивація буде різною… Можу додати, що у 2012 році Конституційний Суд свавільно спростив процедуру призначення та відкликання Голови Верховної Ради. До цього питання обрання та звільнення спікера парламенту вирішувалося голосуванням бюлетенями, після рішення КС – кнопкою”, – підкреслив Литвин.

Відзначимо, що В Офісі президента болісно сприймають самостійницьку гру спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, питання можливої відставки посунулось у часі після прийняття закону про олігархів, повідомляє Українська правда.

“Станом на зараз ймовірність звільнення Разумкова – 55% проти 45%…

Голосів мало би вистачити. “Слугам” додадуть голоси “За майбутнє”, частково “Довіра” і частина “Голосу”, яка воює з Кірою Рудик. З “Голосом” цікава історія – вони хочуть обміняти це голосування, щоб скинути з посади керівника фракції Железняка”, – сказав співрозмовник видання у керівництві Ради.

Якщо Офіс президента запустить процес звільнення Разумкова, то найбільш очевидна процедура виглядатиме приблизно так: потрібно зібрати 150 підписів нардепів за винесення питання на розгляд Ради, після чого голова ВРУ повинен підготувати звіт про свою роботу та внести це питання у порядок денний.

Наявність віцеспікера Руслана Стефанчука у стінах Ради суттєво посилює ймовірність відставки Разумкова, адже голові ОП Єрмаку із Зеленським не доведеться особливо напружуватися, щоб знайти заміну.

Голосування закону про олігархів, яке проводив Стефанчук, показало, що віцеспікер готовий вишукувати будь-які можливості, аби виконати поставлене президентом завдання.

Джерела у партії “Слуга народу” пояснюють, що насправді Зеленський не хоче йти на відставку Разумкова, але дуже болісно сприймає самостійницьку гру спікера ВР.

Перевіркою на лояльність до влади для Разумкова стане призначення керівника секретаріату Ради. Банкова запропонувала спікеру кандидатуру В’ячеслава Штучного.

Якщо Разумков не погодиться на кандидатуру Штучного, це означатиме остаточний розрив із Зеленським. Якщо погодиться, то Банкова отримає важелі впливу і контролю над спікером.