“Отримували на кишеню по 4 мільйони щороку”: СБУ викрили масштабну схему розкрадань. “Наживались на святому”

Співробітники спецслужби викрили факти грандіозних розкрадань під час проведення закупівель продуктів харчування для потреб Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, розташованої у Львові. Поки мова йде про 16 мільйонів гривень.

– Оперативники встановили, що протягом 2017-2020 років посадові особи академії купували продукти за завищеними цінами в комерційних структур. В ході тендерних торгів учасники шахрайства формували «необхідні» кваліфіковані вимоги і безпідставно завищували вартість поставок, завдяки чому, за попередніми даними слідства, організатори отримували «на кишеню» понад чотири мільйони гривень щорічно, – повідомляє СБУ.

Спецслужба зафіксувала численні факти змови посадових осіб академії і комерсантів під час закупівлі продуктів харчування. Після чого вони виводили бюджетні кошти в тінь через фірми-прокладки. В ході слідчих дій в офісі та за місцем проживання керівників фірм-постачальників і службових осіб академії виявлені документація, яка підтверджувала їх протиправну діяльність, а так само значні суми грошей.

Відкрито кримінальне провадження, ведеться слідство, встановлюється причетність керівників усіх ланок до зловживання службовим становищем.

Як стверджують інші джерела, мова йде тільки про підозру. Сама ж академія категорично заперечує звинувачення, хоча це вже не перший скандал, пов’язаний із закупівлями продуктів харчування. Крім того, місцеві ЗМІ не раз висловлювали сумніви в законності і чесності розподілу житла серед вищих офіцерів академії. Однак, як правило, ніхто на це не реагував.