Пенсії зростуть! Просто у прямому ефірі – “слуга” відзвітувала, важливе рішення. Українці шоковані – вже скоро

В Україні з 1 липня 2021-го пенсіонери, яким від 75 до 80 років, отримають надбавку до виплати в розмірі 400 грн. Крім того, завдяки новому закону самотні літні пенсіонери зможуть претендувати на підвищення у розмірі 800 грн.

Про це в ефірі телеканалу “Україна 24” повідомила народний депутат, заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук.

“Кожен пенсіонер старше 80 років з минулого року отримує плюс 500 грн. З 1 липня цього року отримуватимуть ті, кому 75-80 років – плюс 400 грн до пенсії. Ми проголосували за законопроект, що став уже законом, який дозволяє одиноким людям отримати додаткові 800 грн, якщо вони проживають самі “, – сказала Кравчук.

Як збільшаться пенсії в 2021 році:

  • з 1 березня – індексація пенсій. Її параметри визначать в лютому, оскільки індекс, на який будуть підвищувати пенсію, розраховується від 50%-ого зростання за попередній рік заробітної плати в країні і інфляції.
  • у квітні відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів.
  • у липні підвищать виплати пенсіонерам, яким 75 років, які мають стаж 20 років (для жінок) і 25 років (для чоловіків) – на 400 грн. Це торкнеться 1 млн пенсіонерів.
  • у липні буде збільшено прожитковий мінімум. В Україні перерахують всі надбавки до пенсій, всі понаднормові надбавки за стаж.
  • у грудні планується переглянути прожитковий мінімум, що теж призведе до збільшення пенсій.

Так, під час осучаснення на 11% підвищать розрахунковий розмір середньої зарплати за три роки, на підставі якої рахується пенсія. Однак при цьому підвищувати будуть тільки розрахунковий розмір. Тобто без урахування надбавок за великий стаж, доплат для окремих категорій і т.д.

Це пов’язано зі збільшенням показника середньої зарплати на 50% від інфляції за минулий рік і на 50% від темпів зростання зарплати за минулі три роки.

Нагадаємо, що на засіданні 27 січня Кабмін схвалив законопроект, що стосується пенсій. Якщо його приймуть, то у двох категорій українців з’явиться можливість піти на пенсію раніше, ніж це належить за віком.

Влада хоче дозволити виходити на пенсію на півтора року раніше, тим, хто потрапив під скорочення.

Таке нововведення збираються ввести в цілях економії. Розрахунки показують, що якщо після скорочення працівники передпенсійного віку звернуться до центрів зайнятості, то будуть отримувати допомогу понад 5 тис грн. Якщо ж їх відправлять на пенсію, то це близько 3,5 тис грн.

На дострокову пенсію також зможуть розраховувати батьки, які доглядають за дітьми з рідкісними захворюваннями. Йдеться про захворювання, які не входять до списку дають право на отримання інвалідності.

Також уряд України визначив 1 березня датою щорічної індексації пенсій з 2022 року. Про це йдеться в постанові “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”, прийнятому Кабінетом міністрів в середу, 27 січня.

Відзначається, що внесеними змінами пропонується з 2022 року визначити дату щорічної індексації пенсій – 1 березня; здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах.