Пенсії зростуть! В уряді налаштовані рішуче – всі деталі рішення, українцям показали все. Неочікувана правда

Уряд пропонуватиме Верховній Раді впровадження професійної накопичувальної системи: громадянам будуть платити по дві пенсії, а частину зарплати заберуть до спеціального фонду. В Кабміні навіть обіцяють, що нововведення ухвалять вже цього року.

Як зазначав прем’єр-міністр Денис Шмигаль: “професійну накопичувальну систему пропонується запровадити для осіб молодше 35 років, які працюють в особливо важких та небезпечних умовах. Так люди отримають власні пенсійні рахунки, якими вони зможуть скористатися, коли вийдуть на пенсію. Ідеться про тисячі гривень, які людина зможе отримати як доплату до своєї пенсії”.

Наскільки виростуть пенсії?

Про це йдеться у матеріалі видання OBOZREVATEL.

У чому суть:

  • частину зарплати (приблизно 4%) забиратимуть на спеціальний рахунок;
  • після виходу на пенсію з особистого рахунку будуть щомісяця платити другу пенсію;
  • грошима буде керувати спеціальний фонд, його завдання – примножити заощадження і покрити зростання цін.

Як стверджує голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, в ідеалі, виходячи на пенсію, ви отримаєте мінімум на 40% більше, ніж вклали. За мінімальної зарплати це 141 120 грн, за середньої – 281 400. Якщо розбити ці виплати на період із 60 до 80 років, на місяць виходить щонайменше 653 грн додатково, або 1300 грн за середньої зарплати. Не багато, але і тут не поспішайте тішитися.

“У підсумку люди отримають стільки ж, скільки б отримали і без накопичувальної системи, і це ще в кращому разі, – стверджує провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко. – ПФУ недоотримає грошей, значить, не зможе підвищувати пенсії настільки, як повинен спочатку. До того ж НПФ потрібно грамотно інвестувати отримані гроші, щоб їх не з’їла інфляція і щоб вони перекрили адміністративні витрати. Адже накопичувальна система дорога в адмініструванні”.

Куди вкладуть гроші?

Зараз в Україні складно вкладати гроші в акції на тривалу перспективу. Економічна ситуація нестабільна, немає гарантії, що за 20 років та чи інша компанія не оголосить про банкрутство, і ви не втратите все. Крім того, у нас немає фондової біржі. Тому є велика ймовірність того, що Фонд буде купувати облігації внутрішньої позики. А якщо економіка країни впаде – всі накопичені пенсії просто зникнуть.

“Гроші від продажу ОВДП отримає Мінфін і гаситиме ними борги, перш за все зовнішні, – розповідає ексміністр соціальної політики Андрій Рева. – Таким чином, борги будуть наростати, і в один момент усе може закінчитися дефолтом. Гроші за облігаціями не виплатять, а значить, люди залишаться без накопичень”.

Але Хромаєв запевняє, що зараз вони активно реформують всю фінансову систему країни, і створення фондової біржі дасть змогу накопичувальній системі ефективно працювати.

“Порівнювати майбутню систему з поточними інвестиційними можливостями – некоректно. Йдуть істотні реформи фінансового сектору, щоб ми мали інструменти і посередників у цій сфері. Зміни передбачають формування більш стійкого фінансового ринку, появу повноцінних фінансових інструментів. Не можна створити фондовий ринок без людей, які будуть у нього інвестувати, і навпаки. Це все створюється паралельно і буде працювати в єдиній системі”, – підсумував Хромаєв.