Перемога на фронті! Напрямок відомий: ЗСУ не в собі від щастя – цього чекали всі, окупанти привинили вогонь?

На Куп’янсько-Лиманському напрямку кількість атак російських окупантів в останні дві доби суттєво зменшилась, повідомив речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий в ефірі інформаційного телемарафону. 

“До останнього часу вони намагались робити десь 5-7 атак на Куп’янсько-Лиманському напрямку. В останні дві доби ми спостерігаємо, що вони спроможні провести, як правило, одну атаку”, – сказав Череватий. 

Зокрема, за його словами, так було і цієї доби. 

“В районі Білогорівки вони намагались штурмувати наші підрозділи, зазнали втрат і відступили. 32 окупанта було вбито, 79 зазнали поранення і одного взяли в полон”, – сказав Череватий. 

Крім того, речник уточнив, що на цьому напрямку діє тільки російське регулярне військо, яке більше намагається обстрілювати дальнім вогнем українські позиції, і менше атакує. 

“Вже більше місяця така тенденція спостерігається. 509 разів він обстріляв за цю добу усіма калібрами і артилерійськими системами наші позиції і здійснив 12 авіанальотів”, – додав Череватий. 

На жаль, за повідомленням Генштабу, на Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів біля Григорівки, Вільшаної та Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Петропавлівка, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області. 

Водночас певні дії армії РФ таі помилки, які вона робить, демонструють, що її професійний рівень падає.

Про заявив військовий експерт Валерій Рябих.

Він нагадав, що за даними Міністерства оборони України, наразі знищено понад 200 тисяч загарбників.

“І, звичайно ж, за таких втрат той склад, який намагаються набрати для того, щоб відправити на поле бою в Україні, по всіх містах і селах Російської Федерації, заманюючи і батогом, і пряником, пропонуючи нібито великі зарплати, які дехто може не побачити жодного разу, або ж під дією погроз та вилову, приведення на мобілізаційні пункти, — ну, звісно ж, за таких умов про мотивацію якусь чи про якийсь професіоналізм вести мову дуже важко”, — сказав експерт.

Рябих підкреслив, що російські окупаційні війська втратили стратегічну ініціативу і вже не можуть проводити якісь операції навіть оперативного масштабу.

“Ми бачимо, що за всю весняну кампанію відбувається низка тактичних дій на низці напрямків, включно з тим же Бахмутом, Авдіївкою та іншими населеними пунктами, які зараз на слуху. І в цих умовах окупаційні війська вимушено переходять до оборонних дій. Ось якраз із тим рівнем підготовки особового складу, з тим рівнем мотивації, поки що при збереженні тієї досить великої чисельності, а потрібно говорити про те, що весь контингент, який зараз бере участь у війні проти України, оцінюють за різними оцінками, від 360 до півмільйона голів. І, звичайно, противник створює умови хоча б для ведення оборонних дій”, — сказав він.

На думку експерта, і керованість військами РФ, які складаються з погано підготовленого особового складу, стає дедалі гіршою. У таких умовах не доводиться говорити про будь-який серйозний наступ з боку російської армії.

“Те, що можна і розкладі робити, це переходити в глуху оборону. Але, звичайно ж, і тут також шансів у окупантів може бути мало, особливо на тлі того, що Збройні сили України отримують все більше і більше сучасних систем і заводять їх у єдину систему бойового управління, яка показує себе все більш і більш ефективно”, — сказав Рябих.

Він також зазначив, що якісний показник суттєво покращиться з появою на фронті підрозділів, сформованих уже на основі спеціально підготовленого особового складу та отриманої західної техніки.