Після повернення! Забрати все – Зеленський непохитний: облава на депутатів. Націоналізувати – почалось!

На тлі інформаційного нагнітання та можливого наступу Росії президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада чітко розуміє всі виклики, які стоять перед державою і готова до них. Чи допоможе це зменшити напругу серед громадян розповів в ефірі Українського радіо голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

Пролунав також заклик до тих, хто залишив свою країну. Їх достатньо жорстко закликали повернутися, щоб вони визначилися — ти зі своєю країною або ти егоїстично думаєш лише про свою безпеку.

Так трапилася, що серед депутатів, які перебувають за межами України, найбільше представників “Опозиційної платформи — За життя”. Я цьому фактові не дивуюся. Вчора якраз спілкувався з цього приводу з багатьма людьми і більшість сміються. Кажуть, щоб там і залишалися. Легше і простіше буде. Думаю, що це дуже показово. Бо ці люди мало спільного мають зі своєю країною. Вони не хочуть бути разом зі своєю державою. А щодо деяких депутатів, особливо по Іллі Киві, варто було б відкрити кримінальне провадження. Бо там були такі заяви зроблені, які конкретно підпадають під статтю про розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Думаю, що СБУ має ініціювати відповідне кримінальне провадження. Хоча кажуть, що у Киви не все гаразд з його когнітивним станом і що є відповідні довідки, але все рівно, думаю, тут принципово треба відреагувати.

Представники політичної сили, яку називають проросійською, і відреагували відповідним чином, — втекли зі своєї країни. Хоча серед тих, хто втекли є і представники й інших політичних сил. Важливо, що оприлюднили цю інформацію. Я знаю, що представники деяких дуже патріотичних парламентських фракцій — теж нині за кордоном. Їх присоромили. І дехто змушений був повернутися в Україну. Такий ефект публічності, щоб люди знали, хто в країні, хто — ні, яким чином поводиться зараз у ці складні часи, він є дуже значущим.

Наразі справді єдиною жертвою нового російсько-українського протистояння стала партія проросійська “ОПЗЖ”. Бойові дії навіть не розпочалися, а людей партії Віктора Медведчука вже “розкидало” по всій Європі.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook пише відомий український журналіст та блогер Денис Казанський.

“Політики, які вісім років переконували нас, що Росія – наш друг, партнер, мирна братська країна і взагалі не сторона конфлікту, раптом ламанулися з України, як тільки з’явилися чутки про можливе російське вторгнення. Як же так?Виходить, ті, хто найбільше закликає дружити з Росією, найбільше її ж бояться?

З 2014 року ці люди нас переконували, що в Україні фашизм, при владі страшні радикали та русофоби, але від “радикалів” при цьому чомусь ніхто не тікав. з “ОПЗЖ” сиділи тут, спокійно ходили в Раду, виступали на ефірах… А як тільки пішли чутки, що тут можуть з’явитися їхні улюблені росіяни, то одразу чомусь побігли геть. бігти стрімголов”, – заявив він.

Більше того, Казанський наголосив на примітному факті: лише один Волошин із фракції “ОПЗЖ” вирушив до Білорусі, решта – до Європи, Ізраїлю та інших країн НАТО.

“Якийсь сюрреалізм. Люди роками кричать, що в НАТО нам не треба, що в Україні зовнішнє управління, але при першому ж шухері (точніше, при перших чутках про можливий шухер) кинулися саме туди, під крило “зовнішніх управителів” із ” агресивного блоку”. Але самий кайф, що зовсім скоро всі вони прилетять назад і робитимуть вигляд, що нічого не було, знову будуватимуть захисників народу, розповідатимуть своїм виборцям, що захищають їхні інтереси, переживають за країну тощо.

У свою чергу українці в коментарях зазначають, що потрібно робити із зрадниками які текли з країни: 

“Націоналізувати та не пускати в Україну”, “Ці люди зрадники, не пускати в країну, як і тих, чиї сім’ї не живуть у країні”, “Дуже мудре рішення. Президенту треба взяти це до уваги”, “Тепер видно, хто патріоти України. Потрібно забрати у них все і зробити це терміново, оскільки Україна їм не потрібна”, “Позбавити громадянства, все націоналізувати та зрадників не пускати на Батьківщину, вони її висмоктали як могли та змилися на своїх літаках”, “Однозначно! І ніколи не дозволити повернутися в Україну. Втекти у скрутну хвилину, це і є зрада”, “Це було б правильно і чесно”, — пишуть українці.

Подаємо список нардепів які на фоні загрози для держави покинули території України:

Ілля Кива (ОПЗЖ) – 30 січня вирушив в Аліканте (Іспанія)

Наталія Королевська (ОПЗЖ) – 9 лютого полетіла до Риги (Латвія)

Сергій Льовочкін (ОПЗЖ) – 10 лютого відлетів до Венеції (Італія)

Юлія Льовочкіна (ОПЗЖ) – 26 січня вирушила до Ніцци (Франція)

Вадим Рабінович (ОПЗЖ) – 3 лютого відлетів до Тель-Авіва (Ізраїль)

Тетяна Плачкова (ОПЗЖ) – 13 лютого полетіла до Відня (Австрія)

Олег Волошин (ОПЗЖ) – 14 лютого залишив Україну автомобілем через кордон із Білоруссю

Ігор Абрамович (ОПЗЖ) – 12 лютого вилетів до Варшави (Польща)

Віталій Борт (ОПЗЖ) – 3 лютого відлетів до Стамбула (Туреччина)

Вадим Столар (ОПЗЖ) – 12 лютого вирушив до Ніцци (Франція)

Юрій Солод (ОПЗЖ) – 9 лютого вирушив до Риги (Латвія)

Олександр Пузанов (ОПЗЖ) – 13 лютого вилетів у Доху (Катар)

Олександр Алексійчук (“Слуга народу”) – 5 лютого вилетів у Доху (Катар)

Ірина Аллахвердієва (“Слуга народу”) – 4 лютого відлетіла до Дубаю (ОАЕ)

Ігор Кривошеєв (“Слуга народу”) – 4 лютого вирушив до Мадрида (Іспанія)

Сергій Нагорняк (“Слуга народу”) – 11 лютого відлетів до Цюриха (Швейцарія)

Євген Пивоваров (“Слуга народу”) – 11 лютого відлетів до Шарджи (ОАЕ)

Олександра Устинова (“Голос”) – 6 лютого відлетіла до Дюссельдорфа (Німеччина)

Ярослав Железняк (“Голос”) – 12 лютого вирушив до Парижа (Франція)

Дмитро Шпенов (позафракційний) – 12 лютого відлетів до Женеви (Швейцарія)

Євген Яковенко (позафракційний) – 12 лютого відлетів до Стамбула (Туреччина)

Вадим Новинський (позафракційний) – 10 лютого вирушив до Мюнхена (Німеччина)

Роман Іванісов (позафракційний) – 11 лютого вилетів до Парижа (Франція)

У свою чергу в керівництві парламенту зазначили, що від кількості відсутніх на засіданні зрозуміють, як реалізувати давню ідею монобільшості: скоротити парламент до 300 депутатів.

“Всі ті, хто хочуть боронити Україну, у вівторок будуть у залі. Ми з колегами-депутатами навіть посміялися: скільки народних депутатів буде — до такої кількості треба парламент і скорочувати”, — заявив Стефанчук.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський дав депутатам 24 години на повернення в Україну, але не всі депутати ОПЗЖ дослухались до президента.

“Люди, які знаходяться за кордоном, депутати різних партій… Ми повинні надавати їм сигнал від держави, Верховної Ради, спікера, я від себе особисто хотів би їх попросити, щоб впродовж 24 годин вони все ж таки повернулися у державу. Вважаю, що вони повинні повернутися.

Інакше треба робити нам усім, як державі та керівництву, робити серйозні висновки. І, повірте мені, ми їх зробимо”, – зазначив президент.