Почалось! Просто під стінами Офісу, Зеленський не чекав. Люди вийшли – повернути громадам. Країна на ногах

Антиолігархічна революція стартує з Лубен. Такими словами почав свій допис у власному телеграм-каналі екс-нардеп Ігор Мосійчук.

Далі в оригіналі:

Тарифні протести які на самому початку року охопили країну почалися в моїх рідних Лубнах на Полтавщині де люди вже 4 січня в знак протесту проти свавілля ПАТ «Лубнигаз» перекрили автотрасу Київ-Харків і висунули владі вимоги по системному перегляду тарифів на газ і його транспортування а також повернення у власність громади газотранспортні мережі які знаходяться на балансі вищезгаданого підприємства контрольованого олігархами.

Влада пішла на поступки в питанні зниження тарифів на газ і транспортування але такі смішні, що в слід за Лубнами повстала вся країна. Вимоги моїх земляків-лубенчан які обмежувалися окрім встановлення справедливих тарифів позбавленням ліцензії ПАТ «Лубнигаз», розрослися до вимоги ухвалення парламентом трьох законів: про повернення в державну власність з подальшою передачею на баланс територіальних громад газорозподільчих мереж середнього і низького тиску; про використання газу вітчизняного видобутку по собівартості +10-15% прибутку (не більше) українським споживачам; про націоналізацію нафто-газових родовищ.

Сьогодні лубенчани разом з представниками інших громад, регіонів України вирушають до столиці де о 13.30 під Офісом Президента розпочнеться акція протесту «ПРИВІТАЙ ПРЕЗИДЕНТА ПЛАТІЖКОЮ» в ході якої українці в День Народження спробують переконати Володимира Зеленського в необхідності ухвалення вище згаданих законів.

Ось так через свавілля керівництва ПАТ «Лубнигаз» по відношенню до людей в Лубнах зародилося полум’я АНТИОЛІГАРХІЧНОЇ РЕВОЛЮЦІЇ яка поступово охоплює всю Україну і дай Боже очистить нашу державу від паразитів.

Відзначимо, що як пише видання “Страна”, після масштабних тарифних бунтів, які прокотилися по всій країні, українцям пообіцяли знизити платіжки. Принаймні, на газ. Адже саме захмарні ціни на транспортування газу стали причиною акцій протесту в Лубнах, звідки і почалася хвиля тарифних протестів.

У понеділок, 18 січня, Кабмін встановив граничну ціну на газ на рівні 6,99 гривні, а до Хрещення людей вирішили порадувати новою знижкою – на транспортування газу.

НКРЕ знизила граничний тариф на розподіл газу до 1,79 гривні за кубометр, про що з ранку 19 січня похвалився прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“НКРЕКП на своєму засіданні знизила граничний тариф на розподіл газу до 1,79 гривні за кубометр. Регулятор підтримав спільне рішення, напрацьоване урядом, народними депутатами і профільним комітетом Верховної Ради”, – повідомив він.

Втім, насправді нова планка тарифу на доставку в 1,79 гривні за куб – це ціна без ПДВ. Податок на обмін цінник вище – 2,15 гривень. Причому деяким газзбутам тарифи знизили буквально на кілька копійок, скажімо, “Гадячгаз” – з 2,06 до 1,99 гривні, “Закарпатгазу” – з 2,22 до 2,14 гривні і т.д. Значне здешевлення – до 30% – йде тільки по газовим компаніям, яким напередодні різко підвищили цінник. Наприклад, для того ж “Лубнигазу” тариф знизили з 2,94 до 2,15 гривні.

Влада обіцяє – до мінус 500 гривень в місяць. Втім, таку знижку побачать далеко не всі.

“Заощадити можуть хіба що жителі приватних будинків, що опалюються газом. Для городян нічого не змінюється – централізоване опалення залишається дорогим. Більш того, в лютому воно може ще більше подорожчати”, – говорить глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.

“У грудні 2019 роки я заплатив за кухонний газ 37 гривень, в грудні 2020 го – 57 гривень. З урахуванням нової ціни від Кабміну буде 50 гривень, тобто я заощаджу 7 гривень. При цьому рахунок за газ – це всій 1,5 % від загальної платіжки. Мені за опалення нарахували більше 3 тисяч, і як раз тут ніяких знижок не буде. Так що городяни просто в черг раз відчують себе обдуреними, коли замість розпіарених знижок отримають нову космічну платіжку “, – додав керівник спеціальних проектів НТЦ” Психея “Геннадій Рябцев.

Та й інші тарифи, які злетіли з 1 січня – на електроенергію, холодну і гарячу воду, – знижувати, схоже, ніхто не збирається.

При цьому багато питань і по самому газу. Нова ціна діє до закінчення карантину (і опалювального сезону). Але не виключено, що газзбути спробують оскаржити її в судах (про такий намір “Країні” заявили в декількох компаніях, посилаючись на численні порушення, з якими прийнято “знижкових” постанову Кабміну).

Плюс – поки не зовсім ясно, як можна отримати газ по 6,99 гривні за куб.

“Так як в Україні діє ринок газу, газзбути можуть продавати газ і дорожче. Але якщо вони не зможуть забезпечити ціну в 6,99 гривні, споживачів підхопить постачальник останньої надії, а це” Нафтогаз “. Фактично це дозволить НАКу швидко наростити свою клієнтську базу і залишити облгази ні з чим, тобто в наявності банальні конкурентні війни “, – зазначив Скубченко.

Але є й інший варіант.

“Поки немає механізму переведення людей на постачальника останньої надії. Тому можуть запропонувати переходити самостійно, а зробити це швидко зможуть далеко не всі. Тому навіть для жителів приватних будинків газ зі знижкою не гарантований”, – додав Рябцев.