Поки бійці захищають Україну, вони заробляють на вiйнi!

Feb. 19, 2015 - Rafah, Gaza Strip, Palestinian Territory - A Palestinian money changer counts money at an currency exchange office, in Rafah in the southern Gaza Strip, February 19, 2015. The European Commission announced on Tuesday February 17, the EU allocated 212 million euros in financial assistance to Palestine, in the framework of the European Neighbourhood Policy. He said the EU statement that this amount will be spent for the development of education, health and social services (Credit Image: © Abed Rahim Khatib/APA Images/ZUMA Wire)

Посадовцi Мiноборони розiкрали понад 30 мiльйонiв гривень пiд час закупiвлi бронежилетiв i шоломiв Поки однi захищають країну вiд агресора, iншi наживаються на вiйнi, передає Корупція Інфо.

Свiжий приклад — п'ятеро службових осiб допустили розтрату бюджетних коштiв на понад 30 мiльйонiв гривень пiд час закупiвлi iндивiдуальних засобiв захисту для вiйськових, пише газета Експрес. "Досудове розслiдування встановило, що кожен iз пiдозрюваних у травнi-жовтнi 2014 року пiдписав низку угод на постачання бронежилетiв та кулезахисних шоломiв для потреб Збройних сил України та платiжних документiв, у яких цiну поставленого речового майна незаконно визначено з урахуванням податку на додану вартiсть, — повiдомили в Генпрокуратурi. 

— Пiдписанi документи стали пiдставою для незаконного перерахування комерцiйному пiдприємству з казначейського рахунку Мiнiстерства оборони 30,7 мiльйона гривень". У вiдомствi зазначили, що п'ятьох керiвникiв (колишнiх i теперiшнiх!) департаменту держзакупiвель та постачання матерiальних ресурсiв Мiноборони пiдозрюють у привласненнi й розтратi майна, заволодiннi ним шляхом зловживання службовим становищем, а також у недбалому ставленнi до вiйськової служби. Усi пiдозрюванi перебувають пiд домашнiм арештом. Їм, у разi доведення провини, загрожує вiд двох до дванадцяти рокiв позбавлення волi, втрата права обiймати посади на строк до трьох рокiв та конфiскацiя майна. 

— Я проти смертної кари, але за такi речi в час вiйни треба було б розстрiлювати! — каже голова Антикорупцiйної ради України Богдан Яким'юк. 

— Громадяни сплачують вiйськовий збiр (часто — з доволi мiзерних зарплат), добровiльно роблять пожертви на армiю, а чиновники в той самий час набивають свої кишенi. Сьогоднi у вiдкритому доступi ви нiде не знайдете iнформацiї, на що саме (по пунктах) були витраченi грошi, якi громадяни України вiддавали на потреби армiї — i добровiльно, i як вiйськовий збiр. 

Мiнiстерство оборони не прозвiтувало належним чином про це! А я вважаю, що має бути щомiсячна звiтнiсть перед суспiльством про витраченi грошi. Ця iнформацiя мала б бути опублiкована на сайтi Мiноборони. Бо де гарантiя, що й цих грошей не розiкрали?! — Наскiльки поширенi зловживання у сферi оборони? — На жаль, дуже поширенi. Повiдомлень про привласнення чи розтрату грошей посадовцями Мiноборони не бракує. Для прикладу, нинi Нацiональне антикорупцiйне бюро вивчає справу про розкрадання 300 мiльйонiв гривень на закупiвлях радiостанцiй чиновниками Мiноборони, Нацгвардiї та Держприкордонслужби. Iдеться, зокрема, про те, що посадовi особи уклали договори закупiвель за завищеними цiнами… 

— Загалом шоломи, бронежилети, радiостанцiї — лише верхiвка айсберга зловживань, — зазначає Богдан Яким'юк, який очолює Антикорупцiйну раду України. — Тому що найбiльшi зловживання вiдбуваються на закупiвлях вiйськової технiки та обладнання. За законом, закупiвлi, що стосуються сфери нацiональної безпеки, проводять в одного учасника, тобто без оголошення тендерiв. I ми, громадяни, навiть не знаємо, якi грошi (а це, вочевидь, не мiльйони, а мiльярди!) осiдають у кишенях недобросовiсних чиновникiв або навiть керманичiв держави. Це найстрашнiше! До слова, нагадаю випадок (про цей факт повiдомляла Державна фiскальна служба України!), коли чиновники Мiноборони пiдписали угоду про постачання нових парашутних систем для пiлотiв винищувачiв. 

Заплатили 11 мiльйонiв гривень. Але, як виявилося згодом, замовлення надiйшло фiрмам з ознаками фiктивностi, i нiяких парашутних систем нiхто насправдi не отримав. Або ж буває так, що технiку чи засоби захисту замовили, грошi за них заплатили, а якiсть цiєї технiки чи засобiв — нiкудишня. 

— Як боротися зi зловживаннями в обороннiй сферi? 

— Я вважаю, що у всiх сферах має бути запроваджена система ProZorro, тобто електроннi публiчнi закупiвлi. Завдяки цiй системi значно бiльше iнформацiї стає доступнiшою суспiльству. Громадяни бачать, що те чи те вiдомство купило, за якою цiною, якi були пропозицiї тощо. Щоправда, чиновники вже знайшли витонченi схеми для того, щоб обходити навiть систему ProZorro. Так, вона не є панацеєю, бо людський фактор завжди вирiшальний, але дає бiльше можливостей для контролю. Без втручання Нацради з питань безпеки й оборони, без втручання правоохоронних органiв у процес закупiвель в обороннiй сферi ситуацiя навряд чи змiниться. Однак мiнiстр оборони Степан Полторак не наводить ладу у своєму вiдомствi. I це ганебно! Тому що за втраченi, за розграбованi чиновниками грошi можна було б врятувати не одне життя! 

— Чи хтось iз чиновникiв уже вiдповiв за такi зловживання? — Затримання за розкрадання в обороннiй сферi — як спортивна риболовля. Зловили — показали, вiдпустили. Коли я кажу "вiдпустили", то маю на увазi, що чиновники "вiдмазалися", тобто вiдкупилися. Це неподобство! Немає належного покарання, немає належно доведених справ й немає адекватної реакцiї з боку держави. Тому що судова система iнфiкована корупцiєю. Крiм того, є низка варiантiв, як можна внести заставу або знайти лазiвки, як уникнути покарання. Вiдповiдно, бiльшостi вдається виходити сухими з води. Я вважаю, що за такi злочини в час, коли країна перебуває у станi вiйни, має бути суворiше покарання. Якщо не розстрiл, то бодай тривале позбавлення волi (як мiнiмум на 10 — 15 рокiв) та конфiскацiя майна. I не тiльки майна цiєї людини, а й майна, записаного на її близьких родичiв, — дружину, дiтей, матiр, батька, бабусю чи дiдуся.