Продаж шкільного приміщення на Короленка 7: суд вже близько

Прокуратура Львівської області подала до суду адміністративний позов з вимогою визнати протиправним та скасувати рішення Львівської обласної ради від 07.07.2015 року «Про приватизацію способом конкурсу нерухомого майна за адресою: вул. Короленка, 7 у м. Львів». Засідання Львівського окружного адміністративного суду у цій справі відбудеться 16 вересня.

Скандал з продажем приміщення (площею майже 2500 кв м та 0,5 га землі фактично у центральній частині Львова за 30 млн грн) розгорівся після публікації розслідування на шпальтах інтернет-видання «Вголос» 1 серпня 2016 року.

Основна його суть зводиться до того, що у рекордно швидкі терміни чималий будинок ще й півгектара землі раптом стали не потрібні школі, міській та обласній владі і були виставлені на продаж через конкурс. Така поспішність не є характерною для наших чиновників. Що й наштовхнуло на роздуми про чиюсь зацікавленість у форсуванні подій.

Однозначно, важко сперечатися про рекордні темпи роботи чиновників, а от про їх мотиви та юридичну грамотність – мовою документів.

Про мотиви, які керують поведінкою чиновників та депутатів ЛОР

Ще при «старій свободівській» владі 12 травня 2015 року до голови Львівської обласної ради Петра Колодія звернулось ТОВ «Львівська Міжнародна Школа» з проханням «розглянути питання виділення приміщення у м. Львові по вул. Короленка, 7 в довгострокову оренду, або передати у власність».

Представники школи, які назвали своїми партнерами львівський УКУ та канадський Університет Вінніпега, гарантували «реконструкцію даного майна та відкриття першої у Львові загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів міжнародного рівня».

Автори згаданої вище статті пов’язують цю школу з особою з досить неоднозначною репутацією, а саме з Віталієм Ломаковичем – партнером Андрія Садового, лобістом і керівником російського "БМ Банку" та колишнім членом виконкому Львівської міської ради. 

Про «стахановські» темпи розгляду

Отож, 12 травня 2015 року надійшло звернення міжнародної школи.

На підставі листів міського відділу освіти Личаківського району від 27 травня та Львівської загальноосвітньої школи-інтернату № 2 від 29 травня приміщення передається на баланс КП ЛОР «Нерухомість та майно».

Тобто дві установи, що перебувають у підпорядкуванні Львівської міської ради буквально у двотижневий термін приймають потрібні для справи рішення. А тим часом ЛМР, у відповідь на наш інформаційний запит, відписує, що до даного процесу ніякого стосунку не має, оскільки «не може вчиняти жодних дій щодо розпорядженням будівлею на вул. Короленка, 7». Як доводять наведені факти, інформація, вміщена у листі з міської ради, є не повною та не зовсім правдивою. 
Далі справа була за обласною радою, яка 25 червня приймає потрібне рішення на комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності, а вже 7 липня за «Приватизацію способом конкурсу нерухомого майна за адресою: вул. Короленка, 7» голосують депутати ЛОР. 

 

Суд судом, а продаж ніхто не скасовував

Важко сказати, що керує підлеглими теперішнього голови ЛОР Олександра Ганущина – правовий нігілізм, відчуття безкарності чи цинічна нахабність, але правдою залишається факт, що конкурс оголошено з порушенням ст. 63 Закону України «Про освіту» статей 1, 3, 5 Закону України «Про приватизацію державного майна та статей 2, 5-1 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)».

На це, правда лише після оголошення третього конкурсу на приватизацію та скандалу в ЗМІ, звернула увагу прокуратура Львівської області.

У листі йдеться: «Об’єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, не підлягають приватизації, тому прокуратурою області 12 липня 2016 року подано до Львівського окружного адміністративного суду адміністративний позов про визнання протиправним та скасування вказаного вище рішення Львівської обласної ради від 07.07.2015 року №1391 «Про приватизацію способом конкурсу нерухомого майна за адресою: вул. Короленка, 7, м. Львів».

Судове засідання призначено на 16 вересня 2016 року. 

А тим часом конкурс знову не відбувся

На початку вересня конкурс знову не відбувся через відсутність претендентів. Про подальші дії комісія буде вирішувати невдовзі, на наступному своєму засіданні.

Про позов Прокуратури Львівської області у них також знають, але вважають, що до проведення конкурсу він жодного відношення не має, адже стосується лише рішення обласної ради.

Отакі нові перипетії нашумілої справи: суттєве зниження ціни, черговий безуспішний конкурс, раптове пробудження прокуратури, судова тяганина. А що це – хитромудрі багатоходові маніпуляції міської та обласної влади на користь приватної структури близької до мер а Львова особи чи бажання якнайшвидше позбутися старої понищеної чиновницькою безвідповідальністю споруди – лише покаже час?