Просто під Радою! Люди вийшли – ультиматум владі: терпіння скінчилось! Час все змінити – досить

У Києві 26 вересня стартував Кліматичний марш. Активісти вимагають достатнього фінансування на заходи з адаптації до зміни клімату.

Активісти рушили з Михайлівській площі до Верховної Ради. Організатор – громадська організація “Екодія”.

“Ми сьогодні зібралися на Кліматичний марш, тому що у нас є одна головна вимога, і одна головна мета – збільшення коштів у державному бюджеті на вирішення кліматичних питань. Наші конкретні вимоги ми сьогодні в кінці маршу вручимо представнику Верховної Ради”, – оголосили організатори на початку акції.

Ба більше, вони вважають, що важливо не тільки виділити кошти, а й ефективно їх використовувати, з можливістю постійного моніторингу їх витрат.

Серед основних вимог:

виділити та ефективно використовувати кошти на заходи з адаптації до зміни клімату, на запобігання негативних наслідків стихійних лих;
відмовитись від дотування збиткової вугільної галузі;
виділити достатньо коштів на підтримку муніципальних проєктів із розвитку відновлювальної енергетики та стимули для домогосподарств, а також – на розвиток системи держмоніторингу якості повітря по всій країні.

Організатори констатують, що цього літа світ ще сильніше відчуває наслідки кліматичної кризи, серед яких, зокрема, – повені в Європі, Китаї та Індії, лісові пожежі в Туреччині та Греції, теплові хвилі в Канаді, а також на півдні Європи. Відтак, вони вимагають від влади збільшити державне фінансування на заходи зі скорочення викидів парникових газів та адаптації до зміни клімату. Також серед вимог учасників Кліматичного маршу – відмовитись від дотацій у збиткову вугільну галузь, закласти кошти у підвищення енергоефективності будівель та на розвиток системи державного моніторингу якості повітря.

“Мені не байдуже. Я вважаю, що кожен громадянин, який є громадянином, а не просто мешканцем цієї країни, має нести відповідальність за те, що тут відбувається. І має доводити до відома влади, що ми хочемо змін”, — розповіла Суспільному одна з учасниць акції Юлія.

Інша учасниця акції Оксана заявила, що домагається ухвалення закону, який би заборонив відходи.

“Це по-перше. А по-друге, ми — мешканці Голосієва, і у нас хочуть зробити реконструкцію, яка просто знищить наш парк. І ми хочемо цю реконструкцію якось зупинити. Хочуть вирвати дерева, зробити дитячий майданчик із синтетичним покриттям, хочуть побудувати другий фонтан. Там ростуть ексклюзивні дуже рідкі дуби, один росточок коштує 2000 гривень. І до того ж вибрали ту частину парку, яка в дуже хорошому стані”, — розповіла мешканка столиці.

До участі у марші приєднались українці з усієї країни.