Прямо з Іспанії! Терміновий борт – Кива все: не повернеться. Пішов проти Зеленського – який цинізм!

Нардеп із проросійської партії “Опозиційна платформа – За життя” Ілля Кива на тлі загрози нового нападу Росії поїхав до Іспанії. Ба більше, він заявив, що не повертатиметься, щоб не воювати.

Аргументація у Киви відверто дивна. Тоді він хотів захищати Україну, у 2014, і навіть зазнав двох контузій (за його словами). А тепер, мовляв, не хоче – бо це більше “не така країна”.

Українські ЗМІ дізналися, що на тлі загрози нового масштабного нападу Росії низка бізнесменів та політиків з України виїхали. Зокрема, виїхав і Ілля Кива – до Іспанії (цей чоловік, нагадаємо, відомий численними українофобськими та проросійськими заявами, а ще й членством в ОПЗЖ).

У телеграм-каналі Кива записав трихвилинне відео для своїх підписників, у якому заявив, що повертатися не хоче. Мовляв, послухав відеозвернення Президента України Володимира Зеленського щодо російської загрози – і не повірив.

Кива заявив, що вже навоювався – у 2014. Мовляв, тоді зазнав дві контузії, та все марно, бо, як виявилося, воював “проти власного народу” (типовий проросійський наратив, до слова).

“Не моя війна. Американська. Не буду я тебе захищати, Зеленський. І не буду я за тебе, г***у (нецензурна лексика) , віддавати своє життя. Бо коли я у 2014 мав дві контузії, ти в цей час х*** (нецензурна лексика) по роялю возив”, – от таку “політичну” та “патріотичну” позицію висловився чинний, зауважимо, народний депутат України.

Зазначимо, що українські олігархи та бізнесмени залишили Україну чартерними рейсами, лише у неділю з Києва вилетіло близько 20 чартерів та приватних літаків.

Про це повідомили у матеріалі “Української правди”.

Такої кількості чартерів не було за 6 років спостережень. Серед чартерів та приватних літаків, що залишили Україну в неділю – борти Ріната Ахметова та Бориса Колеснікова.

Пізніше Колесніков у коментарі для видання зазначив, що перебуває у Києві й не збирається нікуди їхати. За його словами, літак вилетів до Праги на технічне обслуговування.

“Я у Києві, і нікуди не збираюся до 1 березня (фінал Ліги Чемпіонів, який пройде у Швеції)”, – написав Колесніков на особистій сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Приватний борт на 50 осіб також замовив депутат ОПЗЖ, мільйонер Ігор Абрамович.

За даними видання від двох джерел з ОПЗЖ та двох людей, яким пропонували виїхати, цей борт має вивезти з Києва у Відень родичів однопартійців, а також бізнес-партнерів Абрамовича.

Водночас, хоча один із бортів Ахметова вилетів із України в неділю, сам олігарх залишив країну 30 січня рейсом до Цюріха. Того ж дня виїхав з України бізнесмен Віктор Пінчук. Бізнесмен, нардеп Вадим Новинський виїхав з України 10 лютого рейсом Київ-Мюнхен. Того ж дня виїхав за кордон Олександр Ярославський, кортеж якого збив на смерть людину.

13 лютого з України вилетіли бізнесмени Андрій Ставніцер та Вадим Нестеренко, 12 лютого – Вадим Столар та Василь Хмельницький.

У пресслужбі Ставніцера повідомили, що він полетів у відрядження і днями повернеться в Україну.

У пресслужбі Хмельницького повідомили УП, що він полетів із командою на навчання і має повернутися в Україну 20 лютого. Там додали, що цей тур був запланований за три місяці і діти Хмельницького лишаються в Україні.

Схоже, що олігархи “активізувались” після заяв США про ймовірний початок повномасштабного наступу Росії на територію України. Боягузи, нічого й додати. 

Так, The Guardians написали, що Байден повідомив союзникам, що Росія може напасти на Україну “найближчими днями”. США попередили про “дуже явну можливість” російського вторгнення в Україну в найближчі кілька днів, що може призвести до нищівної атаки на Київ, і наказали всім американцям, що перебувають в Україні, виїхати в найближчі 48 годин.

Проте, українські олігархі і бізнесмени неправильно трактували слова Джо Байдена і вирішили, що наказ виїжджати з країни було віддано їм. У стресовій ситуації вони показали своє обличчя – проілюстрували відому приказку про те, хто першим тікає з корабля.

Президент України, у свою чергу, разом із вищим військовим керівництвом роблять все можливе, аби уникнути загострення ситуації на Сході України. Міністри ведуть переговори із союзниками, Україна нарощує збройний потенціал, а у кожному зверненні президента та його оточення лунає одне – важливо зберігати спокій і продовжувати жити звичайним життям.

Міністр оборони запевнив, що ситуація контролюється українською розвідкою, армією і дипломатами. Свої дії Україна цілодобово координує з провідними державами світу.

“Ніхто не може зазирнути у голову очільникам Кремля і напевно сказати, якими конкретно можуть бути дії. Але абсолютно всі сценарії розвитку ми прораховуємо і готові до них”, – зазначив Резніков.

Дії олігархів і бізнесменів, що виїжджають за кордон на фоні напруженої ситуації у рідній країні – неприпустимі. Замість того, щоб підтримувати Україну у складний період, вони роблять власний вибір. І, без сумнівів, країна запам’ятає цей вибір.