Прямо з Вашингтону! Термінове звернення Кулеби – історичне рішення: Україна в ЄС. Все вже відомо!

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Євросоюз терміново пообіцяти Україні майбутнє членство в ЄС, адже в нинішніх умовах Європа в буквально сенсі має забрати до себе Україну.

“Питання номер один, я про це чітко заявив у Брюсселі. Я закликав Європейський союз невідкладно надати Україні обіцянку майбутнього членства в ЄС. Цей час прийшов. На тлі того, що відбувається очевидно, що краще стратегічне рішення, яке може прийняти Європа – це в буквальному сенсі забрати Україну до себе”, – зазначив міністр.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що вже направив президентові країни Володимиру Зеленському пропозицію розірвати дипломатичні відносини з Росією.

“Сьогодні вночі я підписав подання на президента України з пропозицією розірвати дипломатичні відносини з РФ. Я вважаю, завжди так вважав, що це потрібно було зробити ще у 2014 році. На жаль, тоді це рішення не було ухвалено”, – сказав Кулеба на брифінгу в посольстві країни у Вашингтоні у вівторок.

Тимчасовий повірений у справах України в Росії Василь Покотило, якого Міністерство закордонних справ 22 лютого відкликало для консультацій, уже перебуває в дорозі. Про це також заявив глава МЗС.

“Це наш чіткий політичний сигнал. Це в дипломатії є надзвичайно чітким сигналом, що відносини між двома країнами опустилися нижче дна”, — додав міністр.

Дмитро Кулеба заявив, що Україна мобілізовуватиме світ для того, аби отримати все, що необхідне для зміцнення обороноздатності нашої держави.

Міністр закордонних справ зазначив, що надіслав листа главі МЗС Великої Британії з проханням надати додаткове оборонне озброєння. Про це він повідомив під час брифінгу 22 лютого.

“З таким же проханням буду звертатися до співрозмовників у США. Оскільки України наразі не є членом жодного об’єднання колективної безпеки і, на жаль, не має ганантій безпеки, то найкращою нашою гарантією буде дипломатія та армія”, – сказав Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, в українськлму МЗС привітали зупинку Німеччиною сертифікації “Північного потоку-2”. Очільник відомства прокоментував це рішення, зауваживши, що за нинішніх умов – це правильний крок з моральної, політичної та практичної точок зору.