Рідні просять допомогти врятувати Катрусю від важкої хвороби

Дитина може повернутися до повноцінного життя, а може стати "овочем".

Маленька Катруся потребує допомоги для лікування. Всередині дитини живе агресивний вірус, який може її вбити і не прогресує лише завдяки медикаментам.

Художниця Тетяна Дердей зібрала благодійну виставку заради порятунку дитини – півсотні картин, щойно дізналася про біду. "Я мама, я знаю, що таке діти, і як важливо, щоби вони були здорові", – пояснила вона. "Ми дуже вдячні", – зізнається мама Катрусі Аліна. 

Її донька зараз у реабілітаційному центрі, щодня з дитиною працюють фахівці, бо кожен рух їй дається великими зусиллями. Лише два місяці тому крихітка почала ходити – і у мами з’явилася надія. До того в 4 місяці у Катрусі раптово стався епілептичний напад, який уклав її до реанімації. Ситуації повторювалися, медики не розуміли причини. "Із кожним разом судоми ставали все гіршими. Дитина синіла, втрачала свідомість, відбувалась зупинка дихання", – не може стримати сліз Аліна Дрондіна.

Діагноз вдалося встановити лише у столичній клініці. "Форма епілепсії дуже важка, пов’язана з герпесом шостого типу. Це відмирання нервових клітин, далі викликає склероз, запалення мозку. Це вимагає спеціального лікування не тільки протиепілептичного, а й противірусного", – пояснив імунолог і невролог Дмитро Мальцев. Після кількох місяців лікування напади зникли, Катруся почала ходити, хоча поки що не говорить і не має жодних соціальних навичок через ураження нервової системи. "Її почуття зору, слуху, тактильні – вони дискоординовані, вони не взаємодіють. Ми впевнені, що буде позитивна динаміка", – переконана заступник головного лікаря реабілітаційного центру Ірина Какшинська. 

Але оптимістичні прогнози справдяться лише в разі регулярного прийому медикаментів, котрі коштують дорого. "Ці препарати коштують достатньо дорого, не всі пацієнти можуть дозволити пройти курс терапії до повного усунення інфекції", – розповів Дмитро Мальцев. "У нас на місяць виходить 45-50 тисяч гривень", – пояснює матір Катрусі. З допомогою рідних та друзів дівчинка протрималася вже кілька місяців, але лікуватися ще треба щонайменше півроку – до повного одужання. Інакше герпес повернеться та почнуть незворотньо відмирати клітини головного мозку. "Дитина просто стане овочем", – каже Аліна Дрондіна.

Щоб допомогти родині, можна, зокрема, й придбати картину на виставці у чорноморському університеті  – гроші з продажу підуть на придбання медикаментів для Катрусі. Також посильну пожертву можна переказати безпосередньо матері дівчинки. "Це моя перша дитина, мої перші пологи, я її джуе чекала. Молю Бога і вас, щоб в нас все наладилось, будь ласка, підтримайте", – каже Аліна Дрондіна.

Номер її картки Приватбанку 5168 7573 6948 5273.