Росія і НАТО: причини можливої війни

Світ час від часу звертається до України та спостерігає, що ж відбувається із конфліктом, який скорше за все стане «замороженим», «закоркованим джином у пляшці». Почасти українці вимагають від заходу підтримку не лише у висловленні «занепокоєння» та санкцій, якій не дуже й міняють політику агресивної країни. Проте деякі громадяни забувають, що серйозні кроки, на кшталт військової підтримки, можуть завершитись зовсім не війною на сході України.

За цей рік це не перший виклик долі стосовно війни для НАТО проти Росії. Так британські аналітики назвали три головні передумови для озброєного конфлікту у 2014 р., інформує ДОЖДЬ.

Аналітичний центр European Leadership Network опублікував доповідь про інциденти між Росією і НАТО. Як пише РБК, автори доповіді розповіли про 40 випадків, які могли б привести до відкритого протистояння, і виділили три найбільш важливих з них.

Перший стався в березні. Тоді російський літак-розвідник майже зіткнувся з пасажирським судном авіакомпанії SAS. Це сталося в результаті того, що на вітчизняному військовому літаку були відключені траспондери, і диспетчери не змогли точно визначити його знаходження.

Другий випадок – це затримання співробітника естонської розвідки Естонії Кохвера в вересні 2014 року. За версією Естонії він був викрадений. У ФСБ заявили, що Кохвер був спійманий на території Росії. Тут він нібито займався агентурною роботою.

Третій інцидент, за версією британських аналітиків, стався наприкінці жовтня. Тоді в шведських територіальних водах був зафіксований непізнаний об'єкт.

У доповіді також розповідається про інші інциденти за обох сторін. Аналітики відзначають, що сторонам необхідно налагодити комунікацію між військовими і сфокусуватися на зниженні проведеної провокаційною військової політики, – наголошує ДОЖДЬ.

Щоправда Україна як потенційний член НАТО у майбутньому, це буде ще один інцидент, який може стати першою і останньою серйозною каплею у протистоянні між-між.

 

Автор: Yavkubi