Розрив відносин! Прямо зараз – історичне рішення: Кравчук назвав умову. Макарович жахнув – час настав!

Україна вже розглядала варіант з розривом дипломатичних відносин з Росією, а перші реальні дзвіночки були ще в 2017 році. Однак жодна країна не погодилася забезпечити інтереси українців на території РФ, тому Київ не міг собі дозволити залишити наших громадян один на один з агресором.

Про це розповів в ефірі телеканалу Дом заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

Він вважає, що таке рішення потрібно було приймати ще в 2014 році, коли Росія напала на Україну. При цьому дипломат зазначає, що в Росії на той момент перебували мільйони українців, а після початку війни їх стало там ще більше, тому там потрібні були наші посольства і консульства.

“Особливо у 2014-2015 роки, бойові дії та взяття в полон наших бійців на фронті. У ті дні наше консульство в Ростові-на-Дону, інші наші установи в Росії працювали, фактично, 24/7 для того, щоб допомагати нашим громадянам. Допомагали з лікуванням, з контактами з рідними тощо. Це і страшна робота”, – розповів Боднар.

Заступник міністра підтвердив, що Україна розглядала варіант розриву дипвідносин і навіть шукала країни, які могли б допомагати українцям в РФ.

“Ми проводили “зондування” позицій, жодна з країн, яка представлена в Москві, відмовилася представляти наші інтереси, враховуючи таку кількість роботи, яку потрібно було б робити, щоб забезпечити інтереси наших громадян… Візьмемо, наприклад, Грузію, яка розірвала дипломатичні відносини з РФ після війни 2008 року, її інтереси представляє Швейцарія. І якщо порахувати кількість громадян Грузії та України, то це дуже велика різниця”, – пояснив він.

Боднар додав, що зараз українська дипломатія концентрується на консульській роботі, оскільки на території агресора багато не тільки простих українців, а й політв’язнів, які утримуються Росією і на окупованих територіях.

“Тобто консули забезпечують наших громадян документами, відвідують в тюрмах, а їх там сидить кілька тисяч, і плюс — політичні заручники Кремля з Криму, це представлення наших інтересів у судах, в інших інституціях. Тобто цей практичний вимір переміг емоційний наплив, щоб розірвати ці стосунки”, – резюмував дипломат.

Відзначимо Багато країн Європи виганяють російських дипломатів, а Київ міг би повністю припинити контакти з Москвою. 
Україна повинна негайно розірвати дипломатичні відносини з Росією, якщо Москва заявить про вихід з переговорів у “нормандському” і “мінському” форматах. Таку думку висловив в ефірі “4 каналу” раніше висловив глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

За його словами, поки що недоцільно ставити питання розриву дипвідносин, оскільки в переговорах щодо Донбасу (ТКГ, “нормандський формат”) беруть участь і міжнародні посередники (Франція, Німеччина, ОБСЄ).

“Коли Росія, уявіть собі, завтра відмовляється брати участь у “нормандському” і “мінському” форматі, просто відмовляється, скаже: “Ми не хочемо, ми виходимо з тих форматів”. Ось тоді негайно постає питання про необхідність розриву дипломатичних відносин. Негайно, на другий день”, – підкреслив Кравчук.

Тим часом вже ряд країн видворили дипломатів РФ, яких запідозрили у шпигунстві. Таке було і раніше, але після гучного скандалу в Чехії Європа проявила солідарність.