Щойно! Консультація перед зустріччю з Байденом: причини розмови Зеленського та Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель в ході свого візиту на Україну може порушити питання призначення спецпредставника ФРН з оперативного управління українською газотранспортною системою (ГТС).

Про це в неділю, 15 серпня, повідомив головний редактор аналітичного журналу «Геоенергетика Інфо» Борис Марцинкевич.

Своє припущення експерт підтвердив тим, що президент України Володимир Зеленський «напросився» на зустріч зі своїм американським колегою Джо Байденом, яка, як очікується, повинна відбутися 30 серпня. На переговорах з главою німецького уряду Зеленський може отримати «докладні консультації» по частині поведінки на майбутніх переговорах з урахуванням угоди ФРН-США.

Зокрема, вважає Марцинкевич, Меркель і Зеленський можуть обговорити технологічну здатність ГТС України за частиною збереження транзиту газу.

«Для України оптимально зберегти транзит, за який вони хоч якісь гроші отримують. Скоріш за все, мова буде йти саме про це: хто буде спецпредставником від ФРН, які у нього будуть повноваження і на що він буде націлений. На мій погляд, шлях один: якась із німецьких компаній повинна увійти в акціонерний капітал оператора ГТС України і взяти на себе оперативне управління. Тільки в цьому випадку можна буде говорити, що транзит буде продовжений», — розповів аналітик.

Напередодні, 14 серпня, колишній український міністр закордонних справ Павло Клімкін, прогнозуючи зустріч Зеленського і Меркель, повідомив, що главу Києва, ймовірно, поставлять перед вибором, пов’язаним з проектом газопроводу «Північний потік — 2» і ситуацією в Донбасі. За його словами, перед зустріччю із Зеленським канцлер Німеччини приїде в Росію, щоб узгодити з російським лідером Володимиром Путіним варіанти вирішення ситуації з трубопроводом

13 серпня член комітету Держдуми з міжнародних справ Сергій Железняк розповів, що Меркель в ході візиту в Москву обговорить з президентом Росії пошук взаємовигідного рішення по транзиту російського газу через Україну.

Раніше в той день день офіційний представник німецького уряду Штеффен Зайберт повідомив, що Меркель відвідає Росію 20 серпня. За його словами, деталі програми будуть повідомлені на наступному тижні, проте очевидно, що канцлер зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним.

У Кремлі, в свою чергу, підтвердили візит канцлера ФРН в Росію. Там додали, що однією з тем на переговорах стануть перспективи розвитку двостороннього співробітництва в різних областях.