Щойно! Міжнародний скандал – посольства “розберуться”. Президент цього так не залишить!

На мапі, що з’являється як спливне вікно на деяких сторінках сайту нинішніх Олімпійських ігор, Крим зображений відокремленим від решти України такою ж лінією, якою позначені міждержавні кордони, звернули увагу користувачі.

У соцмережах коментують це, зокрема, на сторінках Міністерства закордонних справ України чи й на сторінках Олімпійських ігор, нагадуючи, що Крим – це Україна.

У зв’язку з цим кілька українських засобів інформації наводять короткий коментар речника МЗС Олега Ніколенка:

«МЗС доручило посольствам України у Швейцарії і Японії розібратися в цій ситуації».

У Японії – у столиці Токіо і ще кількох місцевостях – 23 липня починаються літні Олімпійські ігри-2020, які через коронавірусну пандемію були перенесені з 2020 року, але зберегли той рік у своїй назві. Ігри мають протривати до 8 серпня.

У Швейцарії працює штабквартира Міжнародного олімпійського комітету.

Через активне просування Росією свого бачення на мапах іноді з’являються зображення, які хибно приписують нібито належність Криму Росії, чи принаймні його окремішність від решти України.

Нагадаємо, Олімпійський комітет Росії (ОКР) розіслав російським спортсменам, які братимуть участь в Олімпіаді в Токіо, пам’ятку про те, як поводитися в соцмережах і з журналістами, повідомляє видання «Ведомости», журналісти якого прочитали документ.

У пам’ятці сказано, що запитання можуть мати «провокаційний характер», а необережна відповідь може негативно позначитися на спортсменові.

На Олімпіаді спортсменам можуть поставити запитання на політичні теми, сказано в пам’ятці. Найпростіший варіант – відповісти «Без коментарів». Але відповіді на деякі питання в пам’ятці вже написані.

Зокрема, питання окупації Криму та частини Донбасу рекомендовано не обговорювати, тому що «спорт повинен залишатися поза політикою».