Щойно! Страшна провокація в Чорному морі! РФ не зупиняється – перетнули межу! Дати відсіч!

Російська Федерація оголосила про псевдогуманітарні маршрути у Чорному морі для цивільного судноплавства.

Про це повідомляє пресслужба Військово-морських сил Збройних сил України.

“Росія цинічно оголошує про начебто безпечні маршрути у Чорному морі для цивільного судноплавства. Така заява є маніпуляцією.

Країна-агресор не може бути гарантом безпеки, адже з перших днів повномасштабного вторгнення, є порушення норм безпеки цивільного судноплавства та міжнародного гуманітарного права РФ здійснювала обстріли іноземних цивільних суден”, – йдеться в повідомленні.

У ВМС ЗСУ наголошують, що корабельні угруповання РФ, продовжуючи і надалі нехтувати нормами міжнародного Морського права, продовжують блокувати цивільне судноплавство в акваторіях Чорного та Азовського морів, зробивши їх зоною ведення бойових дій.

Наразі, у готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет рф типу “Калібр” із сумарним залпом до 16 ракет.

Командувач Військово-морських сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа наголосив, що Україна не буде виконувати вигаданих правил країни-агресора, підлого вбивці та мародера.

Україна є незалежною, демократичною і правовою державою, яка дотримується норм міжнародного права у тому числі міжнародного Морського права.

Дійсно безпечними маршрутами, можуть бути лише ті, які узгоджені міжнародними договорами, де гарантами безпеки виступають цивілізовані країни.

П’ять російських кораблів у Чорному морі продовжують погрожувати завданням ракетних ударів по території України. Частина кораблів через шторм попрямувала в укриття біля окупованого Росією Криму.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці Оперативного командування “Південь” у Facebook.

“Шторм в Чорному морі змушує частину ворожого корабельного угруповання відтягнутися до місць укриття біля Криму, але два ракетні та три десантні кораблі продовжують виконувати функцію блокувальників судноплавства та погрожувати завданням ракетних ударів по території України”, – йдеться в повідомленні.

Також Росія розкидала в Чорному морі близько 600 мін: вони дрейфують біля берегів чотирьох країн.

Іноді міни зриває з якоря, і вони пливуть від України до берегів Туреччини, Румунії та Болгарії.

Виняткова морська зона України щільно замінована. Росія розкидала в акваторії Чорного моря від 400 до 600 мін.

Про це повідомив прессекретар голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

За його словами, міни зриває з якоря та вони дрейфують біля берегів Туреччини, Румунії, Болгарії та України.

“Виняткова морська зона України щільно замінована. Росія розкидала в акваторії Чорного моря від 400 до 600 мін, які періодично зриває з якоря та вони дрейфують біля берегів Туреччини, Румунії, Болгарії та, звісно, України”, – сказав Братчук.

Раніше повідомлялося, що РФ заблокувала майже всі порти та морські можливості українського експорту. Президент України Володимир Зеленський не відкидає, що розблокувати ці шляхи можливо військовим шляхом.

“22 млн тонн сьогодні заблоковано, а росіяни ще постійно крадуть і кудись його вивозять… Треба розблокувати ці шляхи, бо у світі буде криза. Розблокувати можна різними шляхами. Один із шляхів – військовий. Тому ми з такими запитами щодо відповідної зброї звертаємось до партнерів”, – сказав він.