Суцільний провал! Зеленський в шоці – це сталося вперше. Такого ніхто не передбачив – українці розчаровані!

Рейтинг Зеленського вперше впав нижче 20%. «Слуга народу» опустилася на четверте місце.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 22 січня.

На запитання “На Вашу думку, зараз в Україні справи йдуть у правильному чи в неправильному напрямку?” 74,3% респондентів відповідають, що справи рухаються в неправильному напрямку. Вважають, що справи рухаються в правильному напрямку – 10%. Решта 15,7% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

Якби вибори Президента України відбувалися в другій половині січня 2021 року і в них брали участь зазначені в Таблиці 1 кандидати, відносно найбільше голосів отримав би В. Зеленський– 13,4% серед усіх респондентів і 19,8% серед тих, хто визначився з вибором. На другому місці – П. Порошенко, якого підтримали б 10,6% серед усіх респондентів і 15,7% серед тих, хто визначився з вибором.

Далі йдуть Ю. Тимошенко (відповідно, 8% і 11,8%), Ю. Бойко (7,4% і 11%), І. Смешко (6% і 8,9%), В. Медведчук (5% і 7,5%), В. Гройсман (3,9% і 5,8%).

У парі В. Зеленський і П. Порошенко 30,6% серед усіх респондентів підтримали б В. Зеленського, а за П. Порошенка віддали б свій голос 24,9% респондентів. У перерахунку до тих, хто визначився з вибором, 55,2% підтримали б В. Зеленського, а 44,8% – П. Порошенка. У парі Ю. Бойко і П. Порошенко 33,9% серед усіх респондентів проголосували б за Ю. Бойка, а 30,1% – за П. Порошенка. Серед тих, хто визначився з вибором, 53% голосують за Ю. Бойка, 47% – за П. Порошенка. Утім, різниця між кандидатами – в межах похибки, тому формально за результатами опитування вони мають приблизно однакову підтримку.

Зазначимо, що за даними опитування КМІС за червень 2020 за чинного президента готові були проголосувати 37,6% респондентів, які визначилися зі своїм вибором, а в грудні – 27% респондентів, які визначилися зі своїм вибором.

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися в другій половині січня і в них брали участь зазначені в Таблиці 2 партії, відносно найбільше голосів отримала б партія “ОПЗЖ”, за яку віддали б свій голос 15,7% серед усіх респондентів і 20,7% серед тих, хто визначився з вибором. На другому місці – “ЄС”, яку підтримують 11,6% серед усіх респондентів і 15,3% серед тих, хто визначився з вибором. Третє місце ділять “Батьківщина” (відповідно, 9,5% і 12,6%) та “Слуга народу” (8,5% і 11,2%).

Також набирають понад 5% прохідного бар’єру “Сила і честь” (6,3% і 8,3%), “Голос” (4,2% і 5,6%) і “Українська стратегія Гройсмана” (4% і 5,3%).

Близькі до прохідного бар’єру “Партія Шарія” (3,5% і 4,6%), “УДАР” (3,3% і 4,4%) та “Свобода” (2,9% і 3,8%). Інші партії мають нижчу підтримку.

“Шмигаль зробив неможливе, він знищив рейтинг Президента і партії Слуги Народу за один місяць! Наш канал публікував закриту соціологію для Офісу Президента і вже тоді була помітна тенденція падіння / обвалу рейтингу влади, але на Банковій вирішили зберегти на посаді Прем’єр-міністра і почати інформаційну кампанію про боротьбу з тарифами, які підняв Шмигаль. Українці не зрозуміли когнітивного дисонансу і просто розчарувалися в політиці Президента”, – коментує соціологію тг-канал “Резидент”.