Терміново! До Зеленського звернулися – вимагають вето скандального закону. Він руйнує – не допустіть!

Низка аграрних асоціацій звернулась до президента Володимира Зеленського з проханням ветувати законопроєкт №3656, який знижує ставку ПДВ до 14% на окремі види сільгосппродукції. Якщо цього не зробити, продукти подорожчають додатково на 3-4%, а прибуток переробних підприємств впаде на 50-70%.

Про це йдеться в спільній заяві Торгово-промислової палати, Української аграрної конфедерації, Федерації роботодавців України, Всеукраїнської асоціації пекарів, Союзу молочних підприємств України, Спілки “Борошномели України.

Свою позицію представники бізнесу озвучили під час прес-конференції в “Інтерфаксі” 22 січня.

“Ми звернулися до президента України з проханням застосувати право вето до цього закону, оскільки він руйнує конкурентне середовище, наші виробники втрачають позиції на внутрішньому ринку, безсумнівно відбудеться збільшення імпорту у сфері виробництва молока, м’яса, м’ясних продуктів. Ця ініціатива безсумнівно матиме негативні соціальні наслідки, а також зростання цін для виробників”, – сказав голова аграрного комітету Торгово-промислової палати Олег Юхновський.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, посилаючись на експертів асоціації та представників бізнесу, вважає, що в разі набуття законом чинності постраждають виробники борошна, молока та рослинної олії. За його словами, збанкрутують щонайменше третина виробників рослинного масла, що працюють на внутрішній ринок.

Законопроєкт №3656 не тільки призведе до падіння доходів бюджету, а й створить нерівні умови для аграріїв всередині країни.

законопроєкт створить преференції для окремих великих латифундистів, головний з яких Андрій Веревський (група “Кернел”);

бюджет через зниження ПДВ втратить близько 16 млрд грн;

низка народних депутатів, ймовірно, підтримали законопроєкт в результаті впливу з боку Веревського;

після набуття чинності такого закону влада фактично визнає свою співпрацю з аграрним олігархом, тим самим підриваючи до себе довіру.

Редакція видання OBOZREVATEL раніше зверталася до Володимира Зеленського з аналогічним проханням – не допустити набуття чинності закону, який має корупційні ознаки і призведе до економічних втрат.