У ці хвилини! Після переговорів з Байденом – в ОП не стали мовчати, потужна заява. Пріоритет – країна гуде

Радник глави Офісу президента Андрія Єрмака Михайло Подоляк прокоментував телефонну розмову новообраного президента США Джо Байдена і президента Росії Володимира Путіна. Варто зазначити, що під час розмови йшлося і про Україну.

Пише видання “Фокус”.

“На мій погляд, телефонна розмова між Байденом і Путіним – це позначення ключового пріоритету нової адміністрації, свого роду сигнал: ми повертаємося в світову повістку з традиційними цінностями і традиційною жорсткістю по відношенню до тих, хто порушує правила”, – сказав Подоляк.

За його словами, незважаючи на формальну тему розмови про стратегічне роззброєння, наповнення розмови було набагато ширше і об’ємніше. Воно виглядає ідеально для інтересів України. Байден не тільки озвучив ключову позицію щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету, а й поставив це питання одним першим.

“Це означає, що у Росії є тільки один шанс на хоч якісь мінімально нормальні відносини з Америкою і цивілізованим світом – повне припинення агресивної політики Росії. І найперше в цьому – припинення агресії проти України, повернення всіх наших тимчасово окупованих територій, відмова від підтримки різних незаконних збройних бандформувань. Президент Байден акцентував це дуже чітко, предметно і системно “, – підсумував Михайло Подоляк.

Білий дім також відзвітував про вчорашню розмову. Про це йдеться на його сайті.

“Президент Джозеф Р. Байден-молодший сьогодні поговорив з президентом Росії Володимиром Путіним. Вони обговорили готовність обох країн продовжити новий договір СНО на п’ять років, домовившись про те, щоб їх групи терміново працювали над завершенням продовження до 5 лютого.

Вони також домовилися вивчити обговорення стратегічної стабільності по ряду питань контролю над озброєннями і виникаючих проблем безпеки.

Президент Байден підтвердив тверду підтримку США суверенітету України. Він також підняв інші питання, що викликають заклопотаність, в тому числі злом SolarWinds і повідомлення про те, що Росія пропонувала нагороди за вбивство солдатів США в Афганістані, втручання у вибори в США в 2020 році і отруєння Олексія Навального.

Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати будуть діяти рішуче на захист своїх національних інтересів у відповідь на дії Росії, які завдають шкоди нам або нашим союзникам. Два президенти домовилися підтримувати прозору і послідовну комунікацію в майбутньому “, – йдеться в повідомленні.