У Львові впроваджують соціальний проект, аби допомогти переселенцям

Задля уникнення торгівлі людьми, яка значно активізувалася у зв’язку з війною на сході України, ОБСЄ запровадив проект у Львові, який покликаний підсилити та стабілізувати економічні можливості представників груп ризику.

Проблеми внутрішньо переміщених осіб, які віднедавна стали основною групою ризику, експерти обговорювали за круглим столом

Сьогодні у малій сесійній залі ЛМР відбувся круглий стіл на тему «Запобігання торгівлі людьми в Україні шляхом посилення економічних можливостей представників груп ризику». Проект стосується створення соціального підприємства та підтримується ОБСЄ.

На круглому столі окреслили цілі проекту – це посилення економічних можливостей постраждалих від торгівлі людьми, а також представників груп ризику, та підтримка громадських організацій, що працюють в сфері протидії торгівлі людьми, шляхом створенням ними соціального бізнесу.

Посол та координатор проектів ОБСЄ в Украні Вайдотас Верба розповів про причини створення проекту: «Ситуація на сході породила 300 тисяч переселенців та біженців – це офіційна статистика ООН. Тепер люди, які втратили все, дуже вразливі та їх можна легко обдурити». Проект, призначений для підтримки осіб, які постраждали від торгівлі людьми, вже запровадили в Києві, Житомирі, Вінниці, а зараз залучили й Львів.

«Ця проблема не чисто українська, а всесвітня хвороба. ОБСЄ бореться із торгівлею людьми та усіма можливими способами допомагає країні. Хочемо ми того чи ні, але ще немає налагодженого державного механізму, щоб допомогти біженцям», — зазначив посол.

Координатор проектів ОБСЄ акцентував, що важливою складовою досягнення мети є готовність суспільства вирішувати такі проблеми – «Громадська думка така, що люди, які є в групі ризику не повинні бути на суспільному утриманні, але їм потрібно допомагати, а наша місія – створити умови для таких людей».

Координатор проектів ОБСЄ в Україні Тетяна Руденко оприлюднила інформацію, що з міста Львова вербують до Польщі внутрішньо переміщених осіб. «Користуючись тим, що люди в розпачі, їм пропонують виїзд до іншої крани з невизначеними умовами – це класична схема торгівлі людьми»,– розповіла Т.Руденко. Також вона зазначила, що окрім еміграції, особам пропонують сприяння в отриманні «статусу біженця», хоча ситуація в країні не дає підстав отримати чи просити такий статус.

На даний момент в Україні 1 мільйон 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб. За даними із круглого столу – 40-50%  постраждалих від торгівлі людьми це ті, хто вже раніше стикались з цією проблемою.

На круглому столі запропонували методи вирішення проблеми шляхом створення та підтримки соціального бізнесу при громадських організаціях. Це, передусім, працевлаштування бенефеціарів, «соціальність» підприємства, цільове використання прибутку та стратегічне взаємовигідне співробітництво із місцевими органами влади.

Весь прибуток, який буде напрацьований соціальним бізнесом,  скеровуватиметься на статутну діяльність задля протидії торгівлі людьми, або реінвестуватиметься в соціальний бізнес для його розширення. Щодо персоналу, на круглому столі зазначили, що він підбиратиметься з числа груп ризику або постраждалих, навіть без досвіду і професійних навичок.

Ідея проекту спрямована на те, щоб постраждалі мали власний сталий дохід і таким чином групи ризику будуть менш схильні до прийняття більш ризикованих пропозицій.

Національний менеджер проектів Тетяна Руденко зазначила: «Наш проект – про соціальність і соціальну системну підтримку груп ризику, тому дуже важливо, щоб громадські організації зберегли неприбутковий статус».

Голова ГО «Центр «Жіночі Перспективи» Любов Максимович розповіла про завдання соціального підприємництва «Народження»:  «Основним продуктом виробництва підприємства будуть унікальні вироби ручної роботи з масиву дерева для садово-паркових зон, дизайнерські предмети інтер’єру та інші художні вироби з дерева. Крім цього, залучені до проекту будуть створювати вироби на тканині за допомогою розпису та методом паяння». Мета проекту – залучення до процесу виробництва осіб груп ризику, які є потенційні жертви торгівлі людьми.