Відкрили справи! Коболєв в ауті – почалось, його “знищили”. Несподіване зізнання – почули всі. Тарифи зростуть

Рішення Коболєва/Шмигаля ведуть до зростання тарифів і деградації опалення. Короткий аналіз побудови ринку газу в країні, який семимильними кроками йде від цивілізації.

Про це в своїй публікації для видання “Главред” пише директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики Валентин Землянський. Передаємо його слова без змін:

1. Встановлення граничної ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубометр до завершення опалювального сезону;

Значить пройдемося ще раз. Ось це все прайс-кепово-локдаунне – це пряме порушення чинного законодавства. І міжнародних договорів. Думаю, місія МВФ вже пояснила наслідки. Просто публічно про них навряд чи хочуть говорити.

Друге. 7 гривень. Взято нізвідки. Міфічний постачальник з відсутністю номінацій (тобто реальних обсягів газу для поставки), якого згадав в своєму інтерв’ю в.о. міністра, вибачте не береться до уваги. Це як мінімум смішно.

Втім, оскільки ідея з обмеженням ціни була авторства пана Коболєва, то за основу треба взяти біржу, на якій Нафтогаз продавав ресурс (ну, якщо так можна назвати жалюгідні 300 млн кубів) по 6300 грн. за тис кубів в грудні і 7900 грн. – в січні. Згадуємо, що Нафтогаз бере газ у своєї доньки Укргазвидобування по +2841 грн. за тис кубометрів і був готовий облагодіяти ринок ціною в 8000 гривень. Соціальненько, нічого не скажеш.

Йдемо далі. Обсяги реалізації газу Нафтогазом на біржі в грудні 20-го і січні 21-го склали 700 млн. кубометрів. Країна при цьому спожила понад 4 млрд. кубометрів. Тобто 4 – 0.7 = 3.3 млрд кубометрів, які треба було банально докупити на комерційному ринку. Реальному, європейському ринку, де не працює емердженсі прайскеп ковідо-локдауну імені Шмигаль або Коболєва.

Тому, якщо ви купили літру за 7 грн, а ще три літри за 10 грн, то середня ціна літри буде 9 грн, а не 7, як це бачить собі прем’єр. І ці дві гривні хтось повинен буде доплатити.

2. Зменшення тарифу на розподіл для 14 облгазів до 30%;

А що, НКРЕКП вже все? Саме не в змозі. Навіщо ганятися за облгазами, якщо всі розрахунки лежать у регулятора. Це ж стосується і п.8 з законопроектом щодо укрупнення. Ви ще спробуйте його провести через парламент. Як, втім, і тимчасові адміністрації. Скажіть чесно, що дуже хочеться злегка покерувати. Хіба ви не злегка. Втім, це поки питання.

3. Прийняття рішення, що тарифи на опалення і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні не зростатимуть.

Цікаво як? Велика частина ліцензіатів під місцевою владою. Зниження тарифу або збереження його на поточному рівні при зростаючих цінах на газ призведе до зростання заборгованості ТКЕ перед Нафтогазом за спожитий газ. Знову виникнуть небаланси. У ланцюжок потраплять облгази. Повертаємося до пункту 2 і 8. Штучно буде генеруватися заборгованість вже перед Оператором ГТС. І знову по колу.

Як наслідок, продовжиться процес деградації центрального опалення на місцях. Продовжуємо рухатися в Європу. Ага.

4. Робота над літніми продуктами на ринку газу від газзбутів, які дозволять людям на рік розуміти свою ціну і планувати свій бюджет;

Так ніхто не заперечує. Тільки робити це треба було в травні минулого року. Прогарантувати всім гравцям незмінність правил роботи ринку і дати можливість доступу до українського ресурсу. Все б спрацювали, закупилися про запас, отримали б конкурентний ринок. Але як Кабмін виконує свої зобов’язання, ми побачили по прайскепам і каральних операціях проти неугодних (на думку самого Кабміну). Дивно, що взагалі у нас в країні до цих пір знаходяться божевільні, які хочуть попрацювати на цьому ринку. Тому що заробляти тут можуть тільки ті, хто відкривають ногою двері в Кабмін.

5. АМКУ відкрив 6 справ проти газопостачальних компаній-монополістів, які несправедливо задрали ціни для людей;

Та хоч 666 справ може відкривати АМКУ. Немає у них повноважень рахувати маржу трейдера. Це АМКУ досить грамотно пояснили трейдери нафтопродуктів в минулому році.

6. Спрощення доступу до субсидій і підтримка державою тих громадян, для яких витрати на комуналку є суттєвими витратами з сімейних бюджетів;

Спростити – спростили. Але при цьому не варто забувати, що дану статтю бюджету за останні 5 років зрізали вдвічі. Так що далеко не всім бажаючим вистачить спрощених субсидій.

7. Уряд напрацював рішення про компенсацію для громадян, які користуються електроопаленням. У Кабміні очікують прийняття рішення найближчим часом.

Критерії відбору. Механізм доступу. І як там щодо “психологічних травм і приниження гідності громадян”? І тут знову ж таки питання – а чому тим, у кого електроопалення дадуть компенсацію, а тим, у кого центральне опалення тарифи знижуватися не будуть? Тому що клієнтів Ахметова держава хоче підтримати грошима, а за клієнтів Фірташа хоче, щоб заплатив Фірташ? І взагалі що за поділ українців на перший і другий сорт за типами споживання?

8. Розробка законопроекту про укрупнення облгазів, що дозволить “зняти питання про захмарні платежі за розподіл газу” (так звану абонплату).

Таких облгазів на сьогодні раз-два та й усе. Хоча сенс в укрупненні, безумовно, є. Тільки як це будуть пояснювати власникам – ось це мені хочеться послухати.