“Відкуплялися моїми ж діамантами”: Про що говорив перед смертю свідок у справі “діамантових прокурорів”, Сергій Кисельов

Невідомі застрелили ювеліра Сергія Кисельова в Києві 5 березня. Його розстріляли серед білого дня у власному автомобілі. Майже 10 останніх років чоловік боровся з "перевертнями в погонах". Основною його метою було забрати свої цінності з державного сховища і відновити справедливість. Крім того, він хотів показати причетних до корупції правоохоронців всім українцям. Але не встиг.

Журналістці програми "Радар" вдалося взяти інтерв'ю у Кисельова, ще не знаючи, що вже через кілька днів його не стане. І це буде остання інформація, яку він розповість.

"Ми перебуваємо на виробництві заводу" ЮВК-Агат ", на якому працювали 500 осіб, який випускав 1 тонну ювелірних золотих виробів на місяць. Який платив податки, близько 1 мільйона гривень в місяць. Який експортував продукцію в 18 країн світу і був лідером ювелірної промисловості України. Зараз це зупинене вже шість років підприємство, вкрите пилом і заросле мохом, напевно. Яке має тільки свою історію, але не має сьогодення".

Раптово, з невідомих причин на завод прийшли співробітники правоохоронних органів.

"На момент, коли це сталося, у мене тут працювали 20 дівчат. Сюди увірвався "Беркут ". Вони без розбору покидали дівчаток на підлогу. А дівчинку, яка не могла ходити і виконати команду" встати, лягти ", вони її за волосся скинули . На жаль камери, які тут були, вони забрали з собою ".

Всього один день знадобився, щоб повністю зупинити таке масштабне виробництво. І цим днем ​​стало 30 липня 2010 року.

"Сюди увірвалися правоохоронці МВС і міські правоохоронці. Без пред'явлення будь-яких документів почали виносити двері. Почали розкривати сховища, зганяти людей в приміщення, не пояснюючи, в чому проблема. Люди перебували у всіх приміщеннях, метал вже був виданий, вони вже почали працювати і їх почали зганяти сюди. Тут була їдальня. Зігнали людей, вимкнули світло і закрили. Тут, звичайно, була моторошна ситуація. Людей багато, близько 60 чоловік загнали. Люди їх не цікавили, їх цікавив метал ".

Причиною нальоту на ювелірний завод стала підозра в нібито підробці документів та штампів. Забрали абсолютно все – зачистка тривала з самого ранку до пізнього вечора.

"Потім мені офіцери говорили – "Нам сказали можна, бери, забирай, грабуй. Нічого не буде, все ми так грабуємо ". І все стали забирати. Це був погром, це не був навіть обшук. Можна так це назвати. Тут просто все винесли".


Конфісковано було все, що на той момент знаходилося в будівлі заводу.

"Було вилучено, діаманти – понад 500 карат, смарагди – вагою понад 600 карат, сапфіри – вагою понад 1000 карат, рубіни –  вагою понад 100 карат, аметист – вагою понад 5000 карат, аквамарини – вагою понад 1000 карат, гранати – вагою понад 5000 карат, топази – вагою понад 10000 карат, цитрини – вагою понад 1000 карат ".

На думку Сергія Кисельова, його збитки склали понад 25 мільйонів доларів.

"По золоту було вилучено близько 500-600 кілограм. Значно менше платини. Було близько 300 кілограмів срібла у виробах. Було винесено і запротокольовано 3 мільйони доларів, плюс євро, плюс гривні".

У приміщенні залишилися розгромлені сейфи, з яких і забирали всі цінності.

"Саме в цьому сейфі і перебували матеріальні цінності у вигляді готівки, у вигляді банківського металу, діамантів і готових ювелірних виробів".

Крім того, правоохоронці вилучили і особисті речі самого Кисельова. Наприклад, документи, ікони, годинник і дорогу колекцію рідкісних золотих монет.

"Саме в цих палетах лежали монети. Що вийшло. В описі цих монет немає, на зображенні обшуку вони є, причому картинка обшуку не моя, а та, яку вони робили".

Після цього правоохоронці відзвітували перед українцями, і заявили, що нібито накрили "чорних ювелірів", яких обов'язково покарають. Але те, що діяльність заводу була злочинною, не можуть довести і на сьогодні. За 8 років слідства кримінальна справа обросла 300 томами, до яких Кисельов навіть не мав доступу, бо не був підозрюваним. І тільки через суд йому вдалося домогтися статусу свідка.

"Кримінальну справу відкрито стосовно невстановлених осіб. Так написано в фабулі справи. До мене держава не мала жодних претензій. Тобто я не потерпілий і не підозрюваний, відповідно я не є учасником справи. Всі мої клопотання не приймали  правоохоронні органи, а суди відмовляли в розгляді моїх звернень ".

За словами ювеліра, біду привели золото, діаманти і гроші. Адже на них завжди полювали.

"Мені кажуть, поділися, і ми будемо з тобою говорити. Про це говорять конкретно. Про це говорить Мамка. Про це говорять інші посадові особи. Про це говорить вже нинішній, як два роки, прокурор Подільської прокуратури та його попередник. Про це говорить прокурор, який здійснює нагляд за цією справою. і про це говорять подільські судді. Поділися. Занадто великий улов і занадто великі гроші ".

"Наїзд" на ювелірний бізнес Кисельова почався ще до обшуку.

"До влади тоді прийшов Янукович і його команда. 2010 рік. І до мене вийшли на переговори, якщо це так можна назвати. Я запитав, що потрібно від мене, сказали – віддай все. Чому так? А ми перемогли. Переговори вели Фарейнік, це заступник міністра внутрішніх справ, це був Артем Пшонка, на той момент його батько був першим заступником генерального прокурора. Якби я чекав такого розвитку подій, я б зупинив виробництво. Але я не зупинив, я думав, що у них не вистачить на це нахабства. Ось так на рівному місці розграбувати виробництво. Я проігнорував цю погрозу, як виявилося – даремно ".

Після вилучення цінностей вони на дев'ять років стали предметом шантажу.

"А потім мені кажуть – давайте ділити наші гроші, ті гроші, що у сховищі. Стартова сума від 5 мільйонів. Мені кажуть, ось ми тобі частинами видаємо, ти береш і одразу розраховуєшся, будуть стояти "Жигулі ", внизу під державним сховищем, ти туди в багажник кидаєш таку суму. Ось і вся схема "

Кисельов відмовлявся від таких "операцій" і роками намагався довести незаконну конфіскацію цінностей. 60 мішків винесеної ювелірки зберігалися в ДЕРЖАВНОМУ сховище Мінфіну.

І те, що звідти вони можуть зникнути, власник зрозумів тільки тоді, коли одного день побачив свої діаманти, вилучені з будинку прокурора Корнійця.

"Я побачив, вони належать мені. Вони були на ЦИХ столах. Їх формували мої співробітники в офісі. Їх видавали робітникам, робітники їх списували, робили помітки. Це те, що я бачив і з чим працював. Я не можу сказати, що їх тисячі конвертів. Але у кожного геммолога свій конверт. Тут наносяться певні цифри. Вони кажуть, що там міститься, скільки штук, які діаманти по діаметру або за вагою. Загальна каратності. Можливо ціна. Тобто завжди на конверті є «почерк».

Кисельов не міг повірити своїм очам, побачивши свої діаманти в тогочасного держслужбовця.

"Ті діаманти, які були у "діамантового прокурора ", я побачив по телебаченню і сказав – вони мої".

Саме з такою заявою він звернувся в Генпрокуратуру.

"Я звернувся і сказав, ось такі-то люди працювали з діамантами. Ось їхні прізвища. Жодного зі списку не викликали".

Повідомлення про таке зухвалий посадової злочині спочатку проігноріровали. І тільки за рішенням суду його внесли до Єдиного списку досудових розслідувань. І Кисельова таки впустили в Держсховище, де здогадки про крадіжки підтвердилися.

"У моїй присутності були розкриті сховища, які нібито містили мої діаманти. Діаманти фактично там були відсутні. Із загальної ваги дорогоцінних каменів в кілька кілограмів виклали близько 100 грам. Розкрадання становило кілька мільйонів доларів".

Після цього слідство розвивалося активніше. Зі сховищ були вилучені пакети зі зразками діамантів. А на фігурантів справи навіть відкрили кримінальні справи.

"Тут, якщо смикнути одну цеглинка, тоді воно все посиплеться. Ось і все. Він не ключовий гравець, Він не найбільше тут хапнув. Але він член команди. І вони прекрасно розуміють, якщо один почне говорити – посиплеться все".

Ювелір встиг розповісти, як же все-таки коштовності потрапили до прокурора Корнійцем.

"Коли до коновода справа потрапила, все метал пройшов повністю експертизу в Мінфіні. Тепер же потрібно було коновода теж вкрасти. Він після всіх експертиз, всіх видів, коли він прийняв справу, він знову вилучає діаманти і метал зі сховища і здає на експертизу по другому раз. Йому сказали, що не робитимуть її. Він каже – і не потрібно, нехай просто полежить. А поки туди-сюди носив, його стало менше. На цьому етапі Коновод спокійно свою долю відщипнув. Ось 20 до 60% фонду "схуд ".


Саме в той момент в прокуратурі працював і Олександр Корнієць. І туди ювелір заявив про злочинні дії Коновода.

"Я звертався в міську прокуратуру з тим, що є ознаки кримінальних порушень в Коновода. Прямий шлях, куди потрапили заяви, – Корнієць. Далі він переходить в обласну прокуратуру. Дивовижним чином туди перебирається і Коновод за ним. Або він відкупився від моєї скарги, або він заплатив моїми діамантів, за те, щоб його забрали в прокуратуру ".

Після ого Кисельову довелося йти до Генеральної прокуратури, щоб описати ситуацію.

"Я збирався НАДАТИ неспростовні документи. Що це злодій, хабарник, негідник. Йому місце не в прокуратурі, а на нарах. Це людина ганьбить і грабує мою країну, він злочинець".

У свою чергу Коновод заявляв, що він не мав ніякого відношення до каменів і стверджував, що жодного разу не брав діаманти. Хоча існують офіційні документи, де вказано, що саме він брав цінності з від державних сховищ.

"Я по телебаченню побачив монети, які були вилучені у генерала Ковша. В цих монетах я впізнав свої. Ось вони в такому вигляді, пакети були розкриті, я це зафіксував, пломби були зірвані. Зберігалися з порушеннями, доступ був простий. Вони лежали навалом, як картопля на овочевій базі".

 

Ювелір оцінив свою колекцію в мільйон доларів. Але коли вона пройшла через руки правоохоронців, від неї залишився тільки "мотлох".

"Бракує 61 монети золотих, епохи Катерини. Бракує з платини 19 століття карбування. Бракує срібних монет, карбування різних імператорів — Олександра і Миколи 18-19 століття. Вартість складає близько 400 тисяч доларів. Це нумізматична цінність".

Кисельову вдалося потрапити до речей, вилучених у Коряка, і його припущення підтвердилися.

"Серед монет я багато впізнав. Це монети належать мені, які були вилучені під час обшуків".

Він подав заяву в ГПУ, і почалося розслідування по ще одній кримінальній справі. Пізніше їх об'єднали з "діамантовою".

"Справа зависла. Вони мені кажуть — ти перший, який з такою сумою перебуває у нас і не домовляється. А я не домовляюся. Всі говорять —  давай гроші і забирай завтра. Від мене потрібно всього лише розпска — я не маю претензій. Тільки вона у мене в руках – відкривається державне сховище. Я її не пишу. Мені пропонували ще кілька років тому закрити справу таким чином. Я відмовився ".

Вісім років цінності Сергія Кисельова були "в заручниках". Їх вирішили повернути майже за кілька днів до смерті ювеліра. Збіг?

"Зараз вони мене більше бояться, ніж я їх. Відвоюємо. Все одно, ми переможемо. Бо це моя країна, а не їхня. Вони в чужій країні, а я в своїй. Я мав десятки разів можливості покинути країну назавжди і не повертатися. Я цього не зробив ".