Відмова у шпиталізації з COViD. Директор Львівської лікарні назвав причини – це повинен знати кожен

Директор Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко розповів, чому їхня лікарня іноді відмовляє у шпиталізації окремих хворих на Covid-19.

В інтерв’ю «Главкому» медик зазначив, що навіть якщо у хворого гостра форма коронавірусу, то львівська інфекційка може відмовити у лікуванні.

Федоренко зауважив, що медики змінили підхід до переведення хворих з ускладненнями вірусу на апарати ШВЛ.

«Коли немає гострих показань для переведення хворого на апарат штучної вентиляції, підключаємо їх, аби вони дихали за допомогою концентраторів самостійно», – сказав він.

Він додав, що до інфекційної лікарні черг немає, іноді лікарі просять хворих лягати в інші медзаклади.

«Зокрема хворим після стентування, при інфарктах міокарда і супутньому діагнозі COVID-19, хворим після гострих порушень мозкового кровообігу… Рекомендуємо госпіталізацію таких хворих до багатопрофільних лікарень, які мають у своєму штаті профільні відділення: серцево-судинної хірургії, неврологічне відділення, відділення гемодіалізу тощо», – пояснив чоловік.

Відзначимо, що ситуація із захворюваністю на коронавірус в Україні стрімко погіршується, а поряд з цим виникають серйозні проблеми, з якими щодня стикаються українці. Йдеться про ПЛР-тести, які складно здати, тому що не вистачає потужностей лабораторій.

У зв’язку з цим глава МОЗ Максим Степанов 17 жовтня звернувся до українців з важливим оголошенням — він пообіцяв, що в Україні буде збільшено ПЛР-тестування і українці зможуть здати аналіз, не стоячи в чергах. Міністр зазначив, що вже за минулу добу була проведена рекордна кількість ПЛР-тестувань в Україні, а МОЗ продовжує нарощувати потужності лабораторій, щоб повністю забезпечити потребу країни в діагностуванні коронавірусної інфекції.

Нагадаємо, в Україні станом на ранок суботи, 17 жовтня, число лабораторно підтверджених випадків коронавірусу збільшилося на 6 410. Це черговий антирекорд, вперше число нових випадків, зафіксованих за добу, перевищило позначку в 6 тисяч.

Так, повідомляється, що загальне число випадків Covid-19 в країні збільшилася до 293 641 (+6 410 за добу). З них 5 517 виявилися летальними (+109 за добу).

За весь час епідемії в Україні COVID-19 підтвердили у 293 641 людини. З них 124 113 пацієнтів одужали, а 5 517 — померли від ускладнень. Продовжують лікуватися понад 164 тисячі людей.

Найбільше нових випадків за добу виявили у Києві (598), Одеській (506), Харківській (472), Дніпропетровській (464) областях.