Вороги свободи преси! Фатальний список – Путін і Лукашенко догралися : ситуація похмура!

“Репортери без кордонів” оприлюднили новий список “ворогів свободи преси” з 37 прізвищ, туди традиційно увійшли президент Росії Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Про це повідомляє RSF та російська служба Deutsche Welle.

Деякі з фігурантів присутні в списку вже понад два десятиліття, 17 “хижаків” вперше з’являються в переліку 2021 року, який RSF публікує раз в п’ять років.

Путін і Лукашенко потрапляли в попередні варіанти переліку протягом близько 20 років.

З моменту вступу Путіна на посаду президента РФ, щонайменше 37 репортерів було вбито за свою роботу, і майже жоден із цих злочинів не було розкрито.

Ситуація для незалежних співробітників ЗМІ в РФ цього року значно погіршилася після протестів на підтримку опозиціонера Олексія Навального і за кілька місяців до виборів до російської Держдуми 19 вересня. Вони наражаються на ризик бути оголошеними “іноземними агентами”.

Кілька новинних порталів, які критикують Кремль, в останні тижні були змушені призупинити роботу або боротися за фінансове виживання.

Ще більш похмура ситуація склалася в Чечні, глава якої Рамзан Кадиров “жорстоко придушує будь-яке інакомислення і з 2016 року є одним з провідних в світі” ворогів свободи преси “, вказують автори переліку.

Щодо Білорусі, то самопроголошений президент придушує будь-які спроби вільного поширення інформації. З серпня 2020 року були затримані близько 500 журналістів. Досі під вартою – 25 медійників. У представників іноземних медіа просто немає можливостей працювати в країні легально.

“Репортери без кордонів” нагадують про шокуючий випадок – коли літак з журналістом Романом Протасевичем екстрено посадили в Мінську задля його затримання.

Щодо потрапляння у список Віктора Орбана, то в організації кажуть, що глава уряду поступово ставить на контроль національні ЗМІ. Перестали виходити низка видань, які виступили з критикою влади. Розслідування в Угорщині наразі можливі переважно в інтернет-форматі та їх публікують невеликі ресурси.

Хто ще потрапив у перелік:

  • президент Бразилії Жаір Болсонару,
  • саудівський спадковий принц Мухаммед бен Сальман Аль Сауд,
  • глава КНР Сі Цзіньпін,
  • президент Сирії Башар Асад,
  • глава адміністрації Гонконгу Керрі Лам.