Вже офіційно! Це таки сталося: Україна в ЄС. Історичний день для світу – на порозі нових змін!

У Брюсселі сьогодні  розпочався дводенний саміт лідерів ЄС на яком глави держав та урядів Європейського Союзу надали Україні статус кандидата на членство. Зокрема,  Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку надання цього статусу нашій країні та сусідній Молдові.

Як наголошує очільник Європейської ради Шарль Мішель – це стане вирішальним моментом для Європейського Союзу.

Нагадаємо, 17 червня Європейська комісія оприлюднила свій висновок, у якому рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати нашій державі статус кандидата на вступ до спільноти.

“Європейська Рада ухвалила рішення надати Україні та Республіці Молдова статус країни-кандидата”, –  йдеться у проєкті рішення лідерів ЄС, які зустрінуться на саміті в Брюсселі 23-24 червня.

Лідери ЄС ухвалять рішення про подальші кроки щодо вступу країн після повного виконання всіх умов, викладених Європейською комісією, додається у проекті рішення. Перший звіт про оцінку виконання Україною умов очікується в рамках регулярного аналізу Єврокомісії щодо розширення вже до кінця цього року.

“Прогрес кожної країни на шляху до Європейського Союзу залежатиме від її власних заслуг у виконанні Копенгагенських критеріїв, включаючи здатність ЄС приймати нових членів”, – йдеться також у проєкті висновків.