Вже все! Лукашенко прибрав своїх же. Диктатор видав останній хрип

Диктатор Олександр Лукашенко відправив у відставку міністра внутрішніх справ Юрія Караєва

Новим міністром призначено Івана Куракова, який очолював ГУВС Мінська.

Також відомо, що Караєв призначений помічником президента Білорусі, інспектором по Гродненській області. Інспектором з Брестської області став Валерій Вакульчик, а в Мінську – Олександр Барсуков.

Сам нелігетімний Лукашенко зазначив:

«Ви втрьох прямуєте не те що на особливо небезпечні ділянки, але дуже відповідальні ділянки нашої країни. У зв’язку з тими подіями, перш за все, які відбулися (вони ще не закінчені, ми ще не знаємо, у що це може вилитися). Чому ви? Ви люди військові, обізнані, вас не треба вводити в курс справи і вчити », – сказав глава держави. Як відзначають експерти – таке рішення, це останній хрип диктатора. Наступні два тижні – будуть вирішальними.

У свою чергу, Amnesty International поінформувала білоруську владу, що організація зібрала близько 191 тисяч підписів під петицією, що закликає покласти край придушенню мирних протестів і притягнути до відповідальності за зловживання з боку міліції.

Збір підписів під цим зверненням було розпочато напередодні президентських виборів в Білорусі, які пройшли 9 серпня і які були відзначені порушеннями прав протестуючих. У міру посилення репресій щодо мирних демонстрантів петицію підписали десятки тисяч людей з 184 країни.

«Коли ми почали цю кампанію ще в липні, ми не могли передбачити, наскільки масштабним і жорстоким буде переслідування мирних протестувальників. Білоруська влада б’є сумний рекорд, переслідуючи критиків і політичних опонентів, заарештовуючи тисячі людей і ведучи кампанію залякування, тортур та інших видів жорстокого поводження, яка триває досі.

Всього пару тижнів тому заступник міністра внутрішніх справ пригрозив застосувати вогнепальну зброю проти учасників протесту », – заявила Аїша Джанг, старший керівник кампаній Amnesty International по Білорусі.

Вона додала: «Майже двісті тисяч підписів, які ми зібрали, дають чіткий сигнал білоруській владі: припиніть насильство, весь світ спостерігає, людям не все одно. Ми продовжимо вимагати відповідальності за вбивства мирних демонстрантів силами безпеки Білорусі, невибіркове затримання мирних демонстрантів, тортури затриманих і арешти лідерів опозиції »

«Систематична кампанія залякування і терору, що проводиться проти мирних демонстрантів в Білорусі, повинна бути негайно припинена. Всі порушення прав людини, що здійснюються білоруською владою відносно протестуючих, повинні розслідуватися, а всі підозрювані в таких порушеннях повинні бути притягнуті до відповідальності відповідно до міжнародних стандартів справедливого судового розгляду. Крім того, абсолютно необхідно, щоб всіх співробітників силових органів можна було легко ідентифікувати і щоб незаконна практика використання людей в штатському і на автомобілях без розпізнавальних знаків для затримання і побиття протестуючих була негайно припинена», – зажадала Джанг.

Про збір підписів під петицією до білоруської влади було оголошено 27 липня, на заключному етапі президентських перегонів в країні. На той час співробітники правоохоронних органів затримали вже сотні людей. Провідні діячі опозиції та потенційні кандидати в президенти Віктор Бабарика та Сергій Тихановський були заарештовані за неправдивими кримінальними звинуваченнями. Надалі пішли арешти за політичними мотивами інших опозиціонерів.

У дні після виборів сотні тисяч білорусів вийшли на вулиці, щоб оскаржити офіційні результати виборів. Вони були зустрінуті з застосуванням грубої і невибіркової сили. Щонайменше шестеро протестуючих загинули, тисячі були затримані, сотні зазнали тортур.

Білоруський народ продовжує акції протесту по країні, щотижня затримуються сотні людей. Протягом усього цього часу в соціальних мережах і завдяки незалежним ЗМІ з’являються шокуючі кадри насильства по відношенню до протестуючих.