Ядерний статус! Немає іншого виходу – президент не чекав: озброюватись самим, проти загарбників! Вибір НАТО

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що країна має справу з найбільшим переміщенням військ у Росії з часу Другої світової війни. Він закликав світ допомогти Україні.

Про це він заявив в ефірі головної німецької радіостанції Deutschlandfunk.

За його словами, без підтримки і санкцій, які були введені після анексії Криму та під час війни на Донбасі, Україна, мабуть, не вижила б за останні сім років, але цього все ще недостатньо.

Посол наполягає, що Україна повинна негайно стати членом НАТО, щоб захиститись від російської агресії. В іншому разі Києву доведеться повернути на порядок денний питання ядерного статусу.

“Ми повинні зробити все можливе для того, щоб завтра чи післязавтра Путін нас не загарбав”, – заявив він.

Мельник вважає, що єдиною можливістю для цього є те, щоб Україна нарешті стала членом НАТО.

“В України немає іншого вибору: або ми є частиною союзу такого як НАТО і робимо свій внесок, щоб ця Європа стала сильнішою, або тоді у нас залишається єдина опція – озброюватись самим, і можливо, знову подумати про ядерний статус. Як інакше ми можемо гарантувати нашу оборону?”, – заявив дипломат.

В свою чергу, Володимир Зеленський заявив інтерв’ю Le Figaro, переклад якого опубліковано 16 квітня на сайті глави держави про те, що Україна має стати членом Євросоюзу та отримати план дій щодо членства в НАТО.

“Чого я очікую зараз? Я дуже хотів би, щоб у Європи було стовідсоткове розуміння, як вони оцінюють Україну. Якщо вони бачать Україну в Європейському союзі, то треба, щоб вони це відкрито говорили. Не просто, що “в майбутньому, коли Україна зробить перше, друге, третє, четверте, п’яте, шосте”… І якщо безпека будь-якої країни – це членство в Альянсі, то треба робити кроки щодо ПДЧ і щодо ЄС”, – заявив президент.

Він зазначив, що зараз можна було б збільшити товарообіг між Україною і Євросоюзом.

Зеленський зазначив, що Україну підтримує багато європейських лідерів, зокрема президент Франції Еммануель Макрон, глава Євроради Шарль Мішель, канцлерка Німеччини Ангела Меркель та інші.

“Але йдеться про безпеку в Європі. І якщо лідери ЄС кажуть, що від України залежить безпекова ситуація в Європі, якщо ми платимо за це жертвами, а вже понад 14 тис. людей загинули, значить, ми повинні мати якийсь статус. Україна не може почуватися в ЄС і НАТО, як у гостях. Ми хочемо бути своїми. Я вважаю, що ми давно цього заслужили. Вважаю, що ми повинні бути в Європейському союзі, маємо отримати ПДЧ. Я завжди кажу, що Україна повинна мати такий статус. Це справедливо. Тоді ми почуватимемося суб’єктами. Тоді громадяни України ніколи не почуватимуться самотніми. Це важливо. Бо у безпековій ситуації в Європі, у світі, в історії людства ми – суб’єкти. Я вважаю Францію великою державою, вона – суб’єкт. У нас повинні бути рівні відносини – ось чого я чекаю”, – заявив президент.