Євросоюз повністю закриє повітряний простір! Для всіх російських літаків: вибору немає – Кремлю час здаватись!

Євросоюз вирішив повністю закрити повітряний простір для всіх російських літаків.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Обмеження буде стосуватися всіх літаків, які зареєстровані або підконтрольні Росії.

“Вони не зможуть злітати, приземлятися та пролітати над територією Євросоюзу. Зокрема приватні літаки олігархів”, – повідомляє вона.

Раніше власний повітряний простір для Росії закрили окремо майже всі країни ЄС. Також фон дер Ляєн повідомила, що ЄС припинить мовлення телеканалів Russia Today та Sputnik, щоб вони “не могли більше поширювати брехню для виправдання путінської війни”.

“Ми розробляємо інструменти для заборони їхньої токсичної та шкідливої дезінформації в Європі”, – повідомила президента ЄС.

Також Євросоюз планує запровадити жорсткі санкції щодо Олександра Лукашенка як “ще одного агресора”. Про ці санкції планують повідомити у понеділок.

Крім того, російські авіакомпанії через санкції ЄС можуть залишитись без літаків та деталей до них. Фактично Росія залишається в авіаційній ізоляції, кажуть експерти.

У суботу 26 лютого два літаки компанії KLM, що виконували рейси з Амстердама в Москву та Санкт-Петербург, не долетіли до місця призначення. Літак до Петербурга повернувся в Амстердам, а літак до Москви перенаправили в інше місто. Виданню Nu.nl представник компанії пояснив, що причиною став пакет санкцій ЄС. Згідно з ними, в Росію забороняється ввозити запчастини для літаків, в тому числі для особистого користування.

“Це означає, що ми більше не можемо гарантувати безпечне повернення рейсів у Росію”, – сказав представник компанії.

Суть санкцій

Згідно з документом, забороняється продавати, прямо чи опосередковано, товари й технології для використання в авіації чи космічній сфері – незалежно від того, чи зроблені вони в ЄС. Йдеться в тому числі про літаки.

Товари не можна доставляти фізичним та юридичним особам в Росії – та для використання в Росії. Також забороняється прямо чи опосередковано страхувати чи перестраховувати ці товари. Не можна проводити інспекцію, ремонт, модифікацію в літаках чи їхніх компонентах.

Постачання товарів та деталей можуть продовжуватись до 28 березня 2022 року. Однак лише за контрактами, укладеними до 26 лютого 2022 року, йдеться в документі.

“Заборона на продаж усіх літаків, запчастин та обладнання російським авіакомпаніям погіршить один із ключових секторів економіки Росії й транспортне забезпечення країни, оскільки три чверті нинішнього комерційного повітряного флоту Росії були побудовані в ЄС, США та Канаді”, – йдеться в офіційному журналі ЄС.