За 255 депутатів! Прийнято доленосне рішення – тепер все зміниться, це нарешті сталось. Зеленський аплодує

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект президента Володимира Зеленського «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». За відповідний законопроект було віддано 255 голосів.

У телеграм-каналі Klymenko Time розповіли про характерну розкладку в голосуванні по законопроекту про народовладдя через референдум.

“Слуги” по суті взяли його монобільшістю, 226 “за” (з 228 в принципі зареєстрованих в залі).

Також законопроект підтримала повним складом депутатська група “Довіра”, орієнтована на ОП, і 9 з 14 позафракційних.

Монолітно “проти” виступили “ЄС” і “Голос” (в якому до цього були якісь хитання по цій темі).

Документ передбачає чотири основних складових питання, який може бути винесений на референдум: внесення змін до Конституції, зокрема щодо виборів і референдуму; питання загальнодержавного значення; питання зміни території України; питання припинення дії законів або їх положень.

При цьому робоча група передбачила “чотири запобіжники” щодо махінацій в питаннях зміни території України: не можна винести на референдум питання, що суперечать Конституції та нормам міжнародного права; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету або територіальної цілісності України, створення загроз національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі.

Також не можна винести на референдум питання податків, бюджету та амністії; питання, віднесені до компетенції органів правопорядку (призначення винних, винесення вироків).

У пояснювальній записці зазначили, що інновацією закону є визначення можливості введення електронних процедур при організації та проведенні всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань.

Зокрема, в законі пропонується для організації і проведення всеукраїнського референдуму створити автоматизовану інформаційно-аналітичну систему з метою забезпечення електронного голосування.

Норми про введення процедур електронних голосувань повинні вступити в силу після старту роботи цієї системи. Однак спочатку має бути прийняте відповідне рішення Центральної виборчої комісії, яке опублікують в газеті “Голос України” та на офіційному сайті установи.

Нагадаємо, законопроект №3612 “Про народовладдя через всеукраїнський референдум” Зеленський зареєстрував ще влітку, 9 червня. Ще тоді він визначив його як невідкладний.