Зі всіх сторін! Удар по ЗСУ: все командування на ногах – надтяжке рішення. Без паніки, прорвемся!

Наразі окупанти прагнуть відновити свої позиції в районі Роботиного в Запорізькій області з метою повернення територій, які Збройні Сили України визволили під час минулого контрнаступу. За повідомленнями, російські війська в цьому районі мобілізують більше сил, ніж, наприклад, в Авдіївці. Ситуація вимагає уваги та виваженої реакції для забезпечення безпеки та захисту територіальної цілісності. Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

«Схоже, що росіяни поставили собі за мету штурмом добитися там якогось успіху, як вони намагалися це зробити в Авдіївці», — інформує речник угруповання Таврія Дмитро Лиховій.

Не проста ситуація й на Бахмутському напрямку, як відомо російські війська знищили і захопили Бахмут ще у травні минулого року. Після окупації міста війська РФ були виснажені, а ПВК Вагнер пішов заколотом проти Міноборони окупантів. Там ворог перехопив ініціативу, і надії на контратаки навколо флангів поки вщухли.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський сказав, що окупанти мають намір прорвати оборони навколо Часового Яру, щоб здобути контроль над висотами і завдавати ударів з артилерії по Краматорську.

За оцінками Києва, на Бахмутському напрямку зібрано близько 62 тисяч окупантів.

«Ситуація є напруженою, потребує постійного моніторингу загальної ситуації та оперативного ухвалення рішень на місці», — наголосив Сирський.

Також ворожі сили тиснуть на Кремінну, щоб відновити контроль над територіями, які вони втратили наприкінці 2022 року.

«Минулого року невелика територія переходила з рук у руки, незважаючи на інтенсивні бої в лісосмугах уздовж фронту на цьому напрямку. Тепер Росія знову починає рухатися вперед, хоча й повільно, незважаючи на запеклий опір України», — ідеться в статті.

Окупанти зосередили на північ у бік Куп’янська і на Лиман близько 110 тисяч військ.

У матеріалі The New York Times зазначають, що захоплена Мар’їнка стала базою для атак РФ, від міста внаслідок дворічних боїв залишилися руїни. Окупація Мар’їнки дозволила окупантам звернути увагу на укріплений ЗСУ Вугледар.

Росіяни 2023 року вже намагалися атакувати Вугледар із півдня, проте зазнали величезних втрат, включно з поразкою в одному з найбільших танкових боїв повномасштабної війни.

«Але коли Мар’їнка під контролем, росіяни атакують Вугледар з півночі. Зараз вони просуваються через село Новомихайлівка, що приблизно за 13 миль на північний схід. Солдати, які воюють у районі Вугледара, сказали, що падіння Авдіївки за 88 миль на північний схід, найімовірніше, вивільнить російські сили для посилення атак із півночі», — ідеться в статті.

Тим часом Авдіївка залишається досі тим населеним пунктом, де зосереджена вся увага. Журналісти пишуть, що окупанти захопили українське місто-фортецю. Наразі місто зруйноване, проте протягом десятиліття контроль Києва над Авдіївкою підривав критичні операції РФ у галузі логістики.

«У ситуації, коли ворог наступає на трупи власних солдатів із перевагою снарядів 10:1, під постійним обстрілом, це єдине правильне рішення», — цитується генерал Тарнавський, який пояснив причину виведення військ з Авдіївки.

Також відзначається, що наразі незрозуміло, як окупанти планують продовжувати свій наступ на Авдіївському напрямку, і наскільки ефективно Збройні Сили України укріпили свої наступні оборонні лінії. У центрі уваги стоять великі населені пункти, де проживає значна кількість мирних мешканців. Відстань до цих населених пунктів становить 55 кілометрів на захід.