Злочинний непрофесіоналізм! Просто зараз – депутат влупив, тарифи зростуть. Гнати їх – країна на ногах

Народний депутат від “Батьківщини”, перший заступник голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко заявив про те, що вся відповідальність за тарифну кризу і мільярдні борги на енергетичному ринку лежить на главі комітету Андрієві Герусі, а також особисто на голові НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг) Валерію Тарасюку.

Про це він написав у своїй колонці для видання “Главком”.

“Півтора роки катастрофічних експериментів співіснують з відсутністю розслідувань і кадрових покарань. Ще рік Україна не витримає. Проте у більшості проблем є прізвище, ім’я та по батькові”, – вважає політик.

За його словами, криза з тарифами на послуги ЖКГ пов’язаний з утвердженням з боку НКРЕКП нових розцінок на розподіл природного газу “за примітивною методологією”.

“Встановлення тарифів на розподіл газу за примітивною методикою НКРЕКП обов’язково призведе до їх жахливого зростання на бідних територіях. Тарифи – це також сфера повної відповідальності НКРЕКП”, – підкреслив нардеп.

Він додав, що імпорт електроенергії з Росії і пов’язана з ним зупинка українських електростанцій стали наслідком політики Тарасюка і Геруса.

“Як же дивно чути від двох головних осіб на енергетичній сцені країни, що вони ні в чому не винні. Зверніть увагу, ці двоє системно відстоюють імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, системно захищають НАК” Нафтогаз “і преміальне фінансове становище його менеджменту, і саме вони відповідають за енергетичну політику держави. І саме Герус два місяці не збирав комітет з ПЕК під різними приводами “, – заявив Кучеренко.

Політик стверджує, що ситуація з нестачею вугілля на українських ТЕС виникла через корупційних схем, завдяки яким з “Енергоатому” вивели мільярди гривень і провалили ремонтну кампанію.

“Саме Тарасюк з Герусом відповідальні за збитки” Енергоатому “і за провал ремонтної компанії держпідприємства. Їх ставленик – [глава” Енергоатому “] Петро Котин – демонструє злочинний непрофесіоналізм, накопичення боргів і нездатність підготувати енергоблоки своєчасно до роботи. Саме покривання схем торгівлі повітрям і інші маніпуляції на ринку привели до боргової кризи всієї галузі і збагатили раніше невідомі фірми-прокладки, за якими стоять або колишні колеги, або партнери сьогоднішніх керівників галузі”, – резюмував Кучеренко.

Відзначимо, що раніше Кучеренко заявляв про те, що нинішній склад НКРЕКП лише поглиблює кризу на енергетичному ринку і повинен бути негайно оновлений.

«Чим довше цей склад комісії буде працювати, тим більше буде ця криза, я це вам гарантую, я вже через рік подивився, що вони наробили», – зазначив депутат в ефірі телеканалу «Україна24».

За його словами, 50 народних депутатів з усіх парламентських фракцій і груп направили конституційне подання про визнання неконституційними укази президента про призначення діючих членів комісії.

Кучеренко зазначив, що склад НКРЕКП поки нелегітимний.

«Саме тому розгляд нашого уявлення він вимагає якнайшвидшої реакції саме для того, щоб визначити чітко і дати повноваження уряду, який повинен відповідати за цю ситуацію», – додав нардеп.