«Знову чекають трагедії»: львів’яни нарікають на Садового. Тепер через підземний перехід

Підземний перехід навпроти автобусного заводу у Львові вже більше десяти років в аварійному стані – освітлення немає, коли йде дощ – води по коліна, сходи поламані, а взимку ще й вкриті кригою. Перейти через нього практично нереально. Так само і як і понад ним – рух на перехресті вулиць Стрийська – Володимира Великого надзвичайно жвавий. Немає тут ні «зебри», ні світлофора. А влада весь час відмахується, переводячи «стрілки» на Львівський автобусний завод – мовляв, вони цей перехід колись побудували, він у них на балансі, от вони нехай його і ремонтують. А місто витрачати бюджетні кошти на це не має права. 

Днями перехід вкотре затопило.

«І знову поки грім не вдарить чи не станеться трагедія? І знову будемо клясти Садового? Підземний перехід на перехресті Стрийська – Володимира Великого затоплений по щиколотку. Перехід по верху не передбачений. Людям  що – літати? Чому керівники комунальної служби цього району і депутати від цього району не виконують своїх службових обов`язків?» – пишуть обурені львів’яни у соцмережах.

Дехто пише, що вже зверталися на «гарчу лінію» міста. Заявку зареєстрували, проте толку ніякого – мовляв, таких скарг безліч. Львів`яни вже свої варіанти вирішення проблеми почали перебирати. Одні пропонують змиритися, інші – передати його приватним підприємцям. Ті не лише відремонтують, а й магазини та кав’ярні там облаштують.

Тим не менше, питання з мертвої точки не рухається. Ще у квітні міський голова Львова Андрій Садовий говорив, що зараз триває суд щодо передачі підземного переходу з балансу автобусного заводу – місту. Це питання мали вирішили до кінця травня і розпочати ремонт. Уже середина червня, а суди тривають і досі.

– Наступне судове засідання призначене на 20 липня, – говорить у коментарі кореспонденту PRESS-ЦЕНТР начальник відділу комунального господарства Сихівської районної адміністрації Віктор Західний. – Сподіваємося, що це вже буде останнє. Допоки підземний перехід на балансі ЛАЗу, ми не маємо права фінансувати його ремонт. А затоплює його постійно тому, що вода там сама не сходить у каналізацію, її викачує насос, котрий працює лише тоді, коли включене вуличне освітлення. А минулої ночі він з якоїсь причини зупинився. Тому, сподіваюся, сьогодні ввечері воду викачають.

– А що ж робити до вечора пішоходам? – цікавимося у чиновника.

– На Стрийській є переходи, хоча вони трохи далі, треба обходити багато. Ми розуміємо проблему людей, але наразі нічого вдіяти не можемо.

Віктор Західний зізнається, що зараз навіть важко знайти кінці у тій справі. Адже допоки львівський автобусний завод працював і там було хоч якесь керівництво, то віддавати місту підземний перехід вони не хотіли. Тепер же завод практично розвалений, тому і говорити немає з ким.

А от зверху встановити світлофор чи намалювати, бодай, розмітку, за словами Віктора Західного, теж нереально – каже, що не дозволяє організація руху на цьому перехресті.

Тож, наразі, львів’янам доводиться і надалі, ризикуючи життям, перебігати дорогу.

– Ми вже звикли, – каже пані Тетяна, котра живе в будинку навпроти переходу. – В нас же поки трагедії не станеться, ніхто нічого робити не буде.