15 хвилин тому! Зеленський лютує – судді в паніці: бунт корупціонерів. Мафії кінець – жорсткі санкції

Продовжується інформаційно-пропагандистська боротьба довкола Конституційного суду (КС). Пише політолог Володимир Фесенко.

Сьогодні багато ЗМІ опублікували новину про те, що Венеціанська комісія підтримала рішення Конституційного Суду України щодо складання присяги двох новопризначених суддів суду. Нагадаю, що КС прийняв рішення відстрочити складання присяги, відповідно і вступ до повноважень двох нових членів КС. Рішення це суто процедурне. І це не рішення щодо Тупицького. Це скоріше сигнал про процедурні суперечності із призначенням двох нових членів Конституційного суду України, доки не вирішено остаточно питання про правовий статус Тупицького та Касмініна.

І тепер питання до нашого Конституційного суду. У 2019 р. члени Конституційного суду не лише зняли Станіслава Шевчука з посади голови КС, а й позбавили його статусу члена КС на дуже сумнівних підставах (як на мій суб’єктивний погляд). Чому ж нічого подібного не відбувається щодо Тупицького, якого звинувачують у корупції, і який став об’єктом санкцій із боку США. Навіть із суто формального погляду те, в чому звинувачують Тупицького, це кримінальні злочини, а не просто процедурні гріхи, в яких звинувачували С.Шевчука. Нинішня ситуація із Тупицьким просто підриває авторитет і навіть легітимність КС. У цих умовах найрозумніший варіант – очистити склад КС від людини, яка компрометує конституційне правосуддя України.

Але чомусь члени КС цього не роблять, що вкотре показує, що для нинішнього складу КС кругова порука важливіша за професійну честь, правові стандарти та морально-етичні принципи. У цьому зв’язку не зайве нагадати, що та сама Венеціанська комісія минулого року висловила цілу низку критичних зауважень про стан нашого конституційного правосуддя, і закликала до його реформування.

Також нагадаємо, Президент Володимир Зеленський 14 грудня під час церемонії присяги звернувся до українських суддів із мотиваційною промовою. Про це пише «судово-юридична газета».

Зокрема він заявив, що судова влада все ще перебуває на складному шляху відновлення довіри до неї.

Для цього потрібно збудувати новий суд. Суд, якому люди, наше суспільство, кожен із нас довіряє. Суд, який шанують. Суд, який є прикладом того, що так потрібно. Український суд, якому всі довіряють, – повідомив суддям Володимир Зеленський.

Щоб громадяни України стали довіряти судам, судді мають бути не просто суддями, а «провідниками реформ».

Перед вами постануть важливі, непрості державні завдання та виклики. Насамперед — відновити довіру суспільства. Дуже хочеться, щоби була висока довіра до судової системи нашої держави», – розповів Володимир Зеленський суддям, зазначивши, що довіра до судової влади фактично «потрібно буде здобувати наново.

На переконання Глави держави, серед тих, хто сьогодні складає присягу, – багато суддів, доброчесність яких не викликає сумніву, «а рішення не викликають обурення».

 Відновлення довіри – це складний процес. Я маю великі сподівання, що всі ці процеси, всі ці оновлення у судовій владі принесуть результат нашій державі, – сказав Президент.

Утім, за словами Зеленського, зміни законодавства замало. На його думку, реальних результатів можна досягти лише за умови готовності всіх учасників процесу долучитися до змін і бути не просто суддями, а провідниками реформи.

Упевнений, що вони зараз переді мною, – резюмував Президент, звертаючись до присутніх.

Зеленський закликав кожного з новопризначених суддів пам’ятати слова виголошеної сьогодні присяги щоразу, коли ухвалюватимуть рішення іменем України. Вступаючи на посаду, судді присягли українському народові об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно, справедливо та кваліфіковано здійснювати правосуддя від імені України, керуючись принципом верховенства права, підкоряючись лише закону, чесно й сумлінно здійснювати повноваження та виконувати обов’язки.