17 кілометрів до Херсону! Звільнити місто: паніка в окупантів. Важлива умова – переможемо!

Україна станом на сьогодні навряд чи готова повернути під свій контроль окупований росіянами Херсон, незважаючи на те, що ЗСУ перебувають досить близько до міста – за 17 кілометрів.

Для того, щоб відбити у загарбників обласний центр, потрібно сформувати необхідні резерви, а перед цим – отримати достатньо озброєння. Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Навряд чи Україна сьогодні готова до звільнення Херсона. Нам треба отримати техніку, сформувати необхідні резерви, тоді ми будемо готові для його звільнення”, – зазначає військовий експерт.

Проте українські війська зараз можуть просуватися вперед і готувати собі плацдарм для майбутнього великого контрнаступу.

“Хоча якщо є можливість просуватися вперед – в Генштабі може бути прийняте рішення саме просуватися: поліпшувати наші позиції та створювати майданчики для майбутнього формування ударних угруповань на цих напрямках”, – пояснив Жданов.

Передові підрозділи ЗСУ знаходяться наразі в кілометрі від перших передмість Херсона. Але бої за місто будуть важкими. Про це також повідомляє The Economist з посиланням на неназваного співробітника української військової розвідки.

За його словами, наступні два тижні будуть ще цікавішими. Повідомляється, що докорінно ситуацію можуть змінити поставки більшого числа західних ракетних систем, а поки на південний напрямок направили тільки деяку кількість американських гаубиць M777.

“Російські військові постійно вдосконалюють свої укріплення, насичуючи лінію оборони довготривалими вогневими точками з бетону”, – кажуть джерела видання.

Наступу української армії також не сприяє відкритий ландшафт Херсонської області, на якому війська виявляються вразливими для артилерійських ударів. До того ж, поки на південному напрямку не спостерігається триразова перевага ЗСУ в живій силі і техніці, яка необхідна для успішного наступу.

Раніше спікер Одеської обласної Військової адміністрації Олег Братчук повідомив, що війська Росії зібрали свої сили в центрі захопленого Херсона і готуються до наступу сил оборони України.

У Верхньому Рогачику, а також низці інших населених пунктів Херсонської області, окупанти розміщуються ближче до центру в будівлях державних установ і будинках. Про це розповів речник Одеської обласної військової адміністрації Олег Братчук.

У своєму Telegram-каналі він розповів про те, що до населеного пункту Верхній Рогачик зайшла велика кількість військової техніки російських окупантів. Вони оселилися в центрі – в будівлі поліції, судах, а також будинках.

Вказується, що подібна обстановка спостерігається в різних населених пунктах Херсонщини. Скупчилися окупанти і в центрі самого Херсона.

“Також окупанти скупчилися і в центрі Херсона – по проспекту Ушакова і в районі вулиць Театральної та Пилипа Орлика. Обшукують вибірково перехожих”, – сказав Братчук.

Також він підкреслив, що війська РФ, таким чином, готуються до наступу ЗСУ.

Нагадаємо, у Херсонській області набирає обертів партизанський опір. Опір українців на тимчасово окупованій території Херсонської області змусив російських загарбників задіяти своїх людей з Росії, щоби створити так званий “уряд” спільно з колаборантами.

Крім того, окупанти не довіряють колаборантам, які пішли на співпрацю. Незаконний “уряд” вирішили зміцнити своїми людьми з Калінінградської області.

“Колаборанти вже не можуть утримати цю ситуацію. Партизанський рух, опір на Херсонщині як був, так і є. Він з кожним днем все міцніє”, – сказала кореспондентка з Херсона Марина Савченко.

Вона додала, що справжніх жителів Херсона в місті залишилося мало, але російські військові завезли туди багато людей з Криму і “ДНР”.

“Дуже багато чужих, привезених людей. І тепер зрозуміло, що це за черги за російськими паспортами… Щоби створити “російську “картинку”, – пояснила кореспондентка.

Тим часом ЗМІ опублікували фото, що з’явилися в тимчасово окупованому Херсоні. Їх наклеїли партизани, які є учасниками руху “Жовта стрічка”. У посланнях до окупантів йдеться: “Референдуму не буде, а буде суд і буде Гаага”, “Референдуму не буде, Херсон – це Україна”.