2 години тому! ОСТАННІ КІЛОМЕТРИ ДО МІСТА – в упор до ворога. ЗСУ рванули, як востаннє!

Ворог розуміє важливість Вугледара, тому окупанти намагаються різними методами оточити Вугледар та змусити ЗСУ відступити. Але наші Сили тримають позиції.

Про це розповів військовослужбовець ЗСУ Олександр Войтко.

«Ворог розуміє, що від Вугледара до Волновахи 30 км. Волноваха є зараз важливим логістичним вузлом для росіян, тому вони намагаються оточити цей плацдарм», — повідомив військовослужбовець ЗСУ.

На південь від Вугледара тривають позиційні бої. Войтко розповів про невдалі спроби наступу окупантів на цьому напрямку.

«Окупанти останнім часом намагалися просуватися на північний схід. Оскільки з півдня у них не виходить підібратися до Вугледара, вони спробували просуватися в бік Новомихайлівки, але і там зазнали значних втрат, якихось великих просувань у них немає», — розповів військовослужбовець.

Якщо говорити про напрямок від Великої Новосілки, там тривають активні бої, каже Войтко.

«Підрозділи ЗСУ намагаються здійснювати дії, що дозволять просуватися на південь, завдають вогневого ураження по російських окупантах в Приютному, в Завітному Бажанні, в Новодонецькому», — зазначив Войтко.

Він порівняв бої, які відбувалися за Вугледар з сьогоднішньою ситуацією в Авдіївці.

«Перша фаза цих боїв схожа. Масований штурм був на Вугледарі, і зараз ми його бачили. Але на Вугледарі, хоч ситуація була складна, але легше було тим, що не спостерігалося просування ворога з флангів. За рахунок героїзму наших військових і вдалих дій командирів, ми змогли тоді відбити всі штурми. На Авдіївці, на жаль, ми бачимо, що у ворога є певні просування на флангах. Але наш гарнізон там тримається і ми віримо, що він вистоїть, завдасть ворогу значних втрат і у них не вийде оточити чи захопити місто», — резюмував Войтко.

Додамо, що Ігор Лапін, спецпризначенець, офіцер ЗСУ, вважає, що найближча ціль ворога – зайти за залізничну колію у північній частині Авдіївки та на коксохімічний завод, щоб організувати там вогневу позицію

«Авдіївка фактично вже 9 років вибудовує свої оборонні рубежі й ці всі роки тримається оборона міста. І звичайно, у ворога великих просувань там не було. Але в останній період ці механізовані хвилі, залізні кулаки противника дають для нас негативні результати. Росіяни намагаються по флангах оточити гарнізон Авдіївки. На мою думку, зараз ми бачили дуже серйозні бойові зіткнення у першій хвилі, наші напалили там купу ворожих танків та бронетехніки. Потім ворог перегрупувався, і була друга хвиля. Думаю, зараз у противника йде процес перегрупування, підвозяться свіжі сили, до того ж погодні умови нині не грають на руку для тих, хто хоче атакувати. Однак вони знову підуть», — зазначив офіцер ЗСУ.

На його думку, найближча ціль ворога – зайти за залізничну колію у північній частині Авдіївки та коксохім. Це для загарбників пріоритет номер один, бо зайшовши туди, вони там зможуть організувати досить серйозну вогневу позицію, аби дошкуляти логістиці наших оборонців.

«Бої там йдуть дуже запеклі. Це наступальні дії армійського рівня, тобто діють не якимись маленькими групами, а залучені серйозні резерви. А в інформаційному полі для нас є позитивним те, що росіяни знімають деякі підрозділи з Куп’янського напрямку, отже стратегічного резерву у них нема. Якщо знімають, значить, їм не вистачає. Однак та кількість ворожого особового складу, а деякі аналітики говорять про 50 тис. голів, то це багато для організації м’ясних штурмів, які вміють робити росіяни. Також ми розуміємо, що на Авдіївському напрямку досить серйозна артилерійська підготовка йде з боку росіян. Вони накопичують ресурси, навіть перегруповуючись, ворожа артилерія не вщухає», — зауважив Ігор Лапін.

Лапін вважає, що треба робити мінування, також вкрай необхідно будувати другий і третій ешелон оборони, укріплюючи фланги.