2 години тому! ЗСУ ЗАХОДЯТЬ – весь регіон під український прапор: цього чекали всі. Сльози радості!

На Кримсько-Таврійському напрямку, зараз, противник «сильно зтурбований», причому, настільки, що сам неадекватний Путін про це заговорив.

Про це повідомив Констянтин Машовець — ветеран воєнної розвідки й спеціального призначення, військово-політичний оглядачю

За його словами, на тому напрямку обороняється угрупування військ противника «Днепр». Його основу складають війська 49-ї та «новосформованої» 18-ї загальновійськових армій Південного воєнного округу.

Він сказав, що його оперативне шикування вибудовано в основному за принципом — 18-а ЗВА — ліворуч ближче до Скадовська, 49-а праворуч в Новій Каховці. Хоча, звісно, на стику є певні виключення.

«18-а ЗВА, по суті, являє собою існувавший до цього переформований 22-й «кримський» армійський корпус + формування, так званих 47-ї та 70-ї мотострілецьких дивізій (мсд), які ймовірно складають 40-й АК. Хоча, цілком можливо, що 70-а мсд, або 47-а є «незалежним» з’єднаннями у складі 18-ї ЗВА. Управління та штаб 18-ї ЗВА формувались на основі відповідних структур 22-го АК. Тому, нічого дивного в тому, що командуючим 18-ї ЗВА став колишній командир 22-го АК (генерал-лейтенант А. Марзоев), немає», — сказав він.

Машовець написав, що значна кількість частин та з’єднань цієї армії формувалась на базі «мобілізаційного резерву» на території саме окупованого Кримського півострова.

Загалом, обидві армії (49-а та 18-а) мали станом на цей місяць у розгорнутому стані саме на Кримсько — Таврійському напрямку напрямку наступні сили й засоби:

-окремих мотострілецьких бригад (омсбр), десантно-штурмових бригад (дшбр), окремих бригад морської піхоти (обр МП), окремих бригад берегової оборони (обр БО), зведених тактичних груп військових баз (ВБ) — 8
— мотострілецьких полків (мсп), десантно-штурмових полків (дшп), окремих полків морської піхоти (оп МП), танкових полків (тп) — 17
— окремих мотострілецьких батальйонів (омсб), мотострілецьких батальйонів (мсб), танкових батальйонів (тб) — 8
— зведених тактичних загонів (рівня до батальйону), в тому числі типу БАРС — не менше 4-х

В резерві на цьому напрямку противник має:
— мсп — 2
— резерв. мсб — 3

Усе разом це становить:
— особового складу (о\с) — до 64923 в\сл
— танків — 427 одиниць
— бойових броньованих машин (ББМ), в тому числі бронеавтомобілі — 908 одиниць
— артилерійських систем (АС), калібром від 100-мм — 581 одиниця
— реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) — 84 одиниці
— пускових установок оперативно-тактичного ракетного комплексу (ПУ ОТРК) — не менше 8 одиниць.

У зоні відповідальності цього угрупування військ, основний рубіж оборони противника вибудований вздовж автомобільної дороги, яка веде з Енергодару через Малу та Велику Лепетихи на Каїри, Нову Каховку, Козачі Лагері, Олешки й далі до Голої Пристані та Нової Збур’ївки.

«Він має досить розвинуту смугу забезпечення (переважно у поймі р.Дніпро), в першу чергу у сенсі кількості та щільності мінно-вибухових загороджень (МВЗ), які противник постійно оновлює та нарощує. А також цілу низьку опорних пунктів у вигляді ВОП\РОП та цілих батальйонних районів оборони, обладнанних та розташованих у тактичному та оперативному тилах цього УВ, на найбільш загрозливих напрямках», — каже Машовець.

А ось на відміну від Мелітопольского та Бердянського напрямків, вважає Машовець тут суцільний характер має лише основний рубіж оборони противника, решта його підготовлених та укріплених позицій обладнан за так званим «зонально-вузловим» принципом.

Ймовірно за його словами, противник обладнав додатковий тиловий рубіж по лінії Чулаківка — Таврійське — Малі Копані — Раденськ, а також вздовж Північно — Кримського каналу, який тягнеться від м.Нова Каховка до смт Каланчак.