2 хвилини тому! ОФІЦІЙНО – прорив оточення? Прямо з міста – ЗСУ лупашать всіх. Ворог, викуси!

Зараз по всій лінії фронту ситуація надскладна, але ЗСУ тримають оборону та вибивають окупантів із займаних позицій.

Наразі відомо, що ворог наступає на Степове, що на захід від Авдіївки, ці дані були опублікувані DeepState. Аналітики зафіксували щонайменше 4 спроби окупантів, однак українські бійці їх відбили. Також була спроба РФ прорватися до Бердичів, але безуспішно. Противник намагався закріпитися в крайніх хатах у Орлівці та на околицях Тоненького. Ситуація біля цих населених пунктів уточнюється. Південніше Сєверного ворог наступав також, мав частковий успіх.

Також відомо, що Сили оборони відійшли з села Ласточкине поблизу Авдіївки, повідомляв речник ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій.

Водночас за словами офіцера 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергія Цехоцького відхід українських сил є правильним і допомагає виснажити російські війська.

«Немає ніякої втечі наших військ. Є правильний і грамотний відхід, виснажування ворога. Ворог наступає, і при цьому ми знищуємо російських військових у великій кількості, в тому числі знищуємо техніку. Це така тактика ведення бою, і вона перемагає. Не потрібно панікувати. Найголовніше – це збереження життя особового складу. А ворога потихеньку будемо знищувати, не давати можливості виконати задачі. Ласточкине – це наш населений пункт, це наша земля. Але важливіше виграти цю війну, а не лінії і покласти там тисячі людей, як вони це зробили в Авдіївці», – сказав Сергій Цехоцький.

На запитання про те, чи облаштовані оборонні позиції на Авдіївському напрямку, про неякісну підготовку яких писали військові експерти і блогери, Цехоцький сказав, що українські сили постійно працюють над облаштування оборонних позицій та запасних шляхів.

«Упродовж всього періоду нашого перебування на донецькому напрямку ми працювали, наші інженерні служби, і військовослужбовці, які не були задіяні в бойових діях, займалися укріпленням запасних позицій – і логістику вибудовували, навіть будували шляхи, які до того були непрохідні. Це відбувається постійно. І казати, що у нас нічого немає і нічого не готово, не можна. Для цього є спеціальні служби, які цим займаються. Допомагає також місцева адміністрація», – розповів Сергій Цехоцький.

Армія РФ збільшила кількість штурмових дій на Авдіївському напрямку, але українські військові мають ресурси для оборони, зауважив офіцер.

«Ресурс є, але не в тій кількості, в якій нам би хотілося. Нам завжди хочеться більше. Противник справді збільшив кількість штурмових дій. За останню добу на позиції нашої бригади було здійснено 17 штурмів. Їх щось підпирає, розуміють, що ми накопичуємо сили», – додав Сергій Цехоцький.

Також зараз увагу привертає не лише Авдіївський напрямок. На Куп’янсько-Сватівському напрямку ворог передислоковує свої підрозділи, це може свідчити, що незабаром тут буде загострення. Після м’ясних штурмів зеків, які мають виснажити нашу оборону, зайдуть кадрові підготовлені російські військові частини. Про це повідомив журналіст та військовий оглядач Василь Пехньо.

За словами експерта, на цій ділянці фронту основне завдання росіян – це не вихід до річки Оскол, а взяття Куп’янська-Вузлового, який є значним логістичним вузлом та дозволить ворогові вирішити деякі проблеми з постачанням військової амуніції.

«Всі знають, що хребет російської логістики — це саме залізниця, тому для росіян дуже важливий Куп’янськ-Вузловий», — наголосив Пехньо.

Як розповів аналітик, одним із цих шляхів окупантів буде вісь Табаївка – Крохмальне у бік Ковшарівки. Другою віссю може бути просування дорогою на Куп’янськ та спроба заходу в тил до наших військ у Кислівці. Третя вісь – рух від Орлянки на Піщане та Петропавлівку, а четверта пролягатиме від Сіньківки до Куп’янська теж з метою виходу до Куп’янська-Вузлового.