20 хвилин тому! Контрнаступ ЗСУ – нові позиції на фронті: окупантів погнали. Відповідь України на Сході!

ЗСУ звільнили низку населених пунктів навколо міста Ізюм у Харківській області. Про це сказав на брифінгу, відповідаючи на запитання журналістів, речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

«Так, я можу підтвердити. Низку населених пунктів у результаті інтенсивних бойових дій українськими військовими було звільнено. Більше інформації дати не можу», – сказав він.

Мотузяник зауважив, що саме на Слобожанському напрямку місто Ізюм і його околиці є місцями найбільшого скупчення російських підрозділів.

«Саме звідти, у тому числі, вони намагатимуться розвинути наступ на схід», – додав він.

Зазначимо, що Війна в Україні увійшла до нової фази: битви за контроль над Донбасом. Акцент буде зроблено не на обороні України від великих атакуючих сил, а на її наступальних діях проти росіян, що окопалися.

Військові консультанти Atlantic Council проаналізували варіанти розвитку подій російсько-української війни.

“Ми визначили два потенційні напрямки російських атак. По-перше, Кремль має намір взяти під контроль (або знищити) Маріуполь і тим самим усунути українську військову присутність у сухопутному коридорі між Кримом та Донбасом. По-друге, росіяни, швидше за все, проведуть наступ на півдні у напрямку Ізюму. У відповідь на зміну російської стратегії українські сили переходять до активніших контратак. Україна готується до масштабного зіткнення з російськими силами на сході, тому гостро потребує важкого озброєння для витіснення російських військ із Донецька та Луганська”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що незважаючи на те, що РФ перемістила основні зусилля на схід, її повітряні та ракетні удари продовжуються по всій Україні. Мета — завадити українським ППО зосередитись виключно на Донбасі та завдати шкоди українським регіонам.

“Українцям доведеться не лише стримувати просування російських військ, а й вибивати їх із укріплених позицій. Вважаємо, що такий характер бойових дій може перетворитися на кровопролитну війну на виснаження. У її ході лінія фронту переміщатиметься то в одну, то в іншу сторону”, – зазначають експерти.

Щоб протистояти російському наступу на Донбасі та перейти у контрнаступ, українцям знадобляться наступальне озброєння: наземні вогневі засоби, ударна авіація, бронетехніка, протикорабельні системи.

На думку аналітиків, зосередження сил на Донбасі дає російській армії можливість розмістити недосвідчених солдатів на оборонних позиціях у підконтрольних Росії районах. Там її підрозділи матимуть самі переваги в обороні, якими користувалася Україна на початкових етапах російського вторгнення.

“Ось чому українці мають не затягувати із контрнаступом. Щоб протистояти новій стратегії Росії, Україна має вогнем та маневром вибити російські сили з Маріуполя, запобігти формуванню сухопутного коридору з Донбасу до Криму та звільнити окуповану територію на захід та північ від Донецька. Це потрібно зробити, перш ніж росіяни закріпили там успіх. Українські удари у напрямку Криму та по окупованих районах Донбасу потрібно завдавати переважно артогнем з далеких дистанцій та ударами з повітря”, – додають експерти.

Нагадаємо, що Міноборони РФ запропонувало українським бійцям у Маріуполі скласти зброю і здатися. Вони відмовилися від капітуляції.

У свою чергу, Президент України Володимир Зеленський заявив, що у разі, якщо Росія винищить українських військових, які захищають Маріуполь, то подальші мирні переговори стануть неможливі.

«Маріуполь – це може бути як десять Бородянок, і я хочу сказати, знищення наших військових, наших хлопців поставить крапку на всіх перемовинах

Глухий кут – тому що ми не торгуємо територіями та нашими людьми. І чим більше буде Бородянок, тим буде складніше».

Ситуація в Маріуполі не покращується, сказав президент. Там заблоковані наші військові, а разом з ними і поранені люди, багато вбитих. Спостерігається гуманітарна криза, не вистачає їжі, води, медикаментів.

«Але хлопці героїчно захищаються, ми їм вдячні за це. Подяки однієї замало, тому розробляються плани і перемовні процеси. Але довіри до російських перемовників по Маріуполю в нас немає. Ми домовлялися, що буде в нас гуманітарний коридор, і посередником мав бути особисто турецький президент Ердоган, ми домовлялися, що він може забрати через Бердянськ наших поранених, які в Маріуполі, і цивільних людей, в першу чергу жінок та дітей, та потім в якийсь момент росія відмовилася, тому довіри до них немає», – сказав Зеленський.