20 хвилин тому! Повернутись ло переговорів з Росією – вирішувати потрібно негайно. Дотиснуть!

Заходу необхідно повернутися за стіл переговорів з Росією, навіть якщо вимоги Москви в умовах нарощування військової міці на кордоні з Україною не відповідають уявленням Заходу, заявила у середу міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, про це повідомляє  Reuters.

Діалог з Москвою необхідний, чи то в Нормандському форматі разом із Францією та Україною, чи в межах переговорів у Раді Росія-НАТО, — заявила вона на пресконференції в Берліні.

Також Бербок наголосила на своєму занепокоєнні переміщенням російських військ на кордоні з Україною. 

Це означає, що нам потрібно говорити, навіть якщо були внесені пропозиції, які не є нашою основою для переговорів, — сказала Бербок, маючи на увазі вимоги Росії, висунуті в п’ятницю.

Зрозуміло, що “ми можемо вирішити цю серйозну кризу лише шляхом діалогу”, сказала Бербок.

Голова МЗС Люксембургу Жан Ассельборн, з яким Бербок давала брифінг після зустрічі в середу, також висловився за активізацію зусиль щодо налагодження “структурованого діалогу” між європейськими державами та Москвою. Повинна існувати можливість “замінити цю військову поведінку цивілізованим діалогом”. Економічні санкції та військові операції “нікому не потрібні”, додав Ассельборн, якого цитує AFP.

Росія хоче гарантій, що Україні ніколи не дозволять вступити до НАТО, на території України НАТО не матиме постійних сил чи інфраструктури, а на російсько-українському кордоні не відбуватимуться військові навчання країн Альянсу.

НАТО, своєю чергою, наполягає на тому, що Північноатлантичний альянс захищає своїх членів і не загрожує Росії. Окрім того, в НАТО неодноразово заявляли, що Україна як суверенна держава має право приймати свої власні рішення, тому НАТО не може давати Росії жодних гарантій щодо поведінки Києва.