21 листопада – Михайлів день: ось що категорично заборонено сьогодні робити

На Михайла забороняється працювати. Виняток лише для тих, хто працює не за своєю волею, або робить добрі справи. Звичайно ж, мається на увазі фізична робота. Але, якщо ви щось робите в ім'я добра чи для того, щоб допомогти ближньому – заборона знімається, передає Корупція.Інфо

Популярне: “Верховна Рада ухвалила минулого тижня, а я сьогодні його підписую”: Порошенко розповів про новий резонансний закон

У цей день не можна сваритися і допускати конфлікти. Не можна сперечатися і підвищувати голос. Вважалося, що цей день кращий для примирення і позбавлення від давніх образ. За старих часів на Михайлів день закатували бенкети для примирень і братчини.

В цей день на честь закінчення сільськогосподарського сезону і великого свята українці ходили в гості і гарненько гуляли напередодні посту.

Прикмети і забобони в Михайлів день

Вважалося, що з сьогоднішнього дня настають михайлівські відлиги. В Михайлів день, який припадає на 21 листопада, "зима не стоїть, не мерзне" – трапляються відлиги. Нерідко цей день називали "Михайло-брудник" через бруд на дорогах.

Михайлів день вважається рубіжною датою. З цього дня "зима встає на ноги".

З 21 листопада худобу зазвичай переводили на зимовий корм.

Часто в цей день випадав сніг. Якщо спостерігали в цей день іній – потрібно було чекати великих снігів. Якщо Михайлів день починався з туману – то готувалися до відлиги.