“24 грудня, напередодні свята Різдва Христового…”: А ви знали про ці традиції?

24 грудня — 358-й день року у григоріанському календарі. До кінця року залишається 7 днів, передає Корупція.Інфо

Популярне: “Під@рас Ляшко виєб@в власного господаря…”: У Мережу “злили” фрагмент розмови Коломойського з відомим нардепом

Cвята

Святвечір у католиків

24 грудня, напередодні свята Різдва Христового, відзначається Святвечір у католиків. Цього вечора заведено їсти особливу зернову кашу з медом і фруктами, яку називають кутею (сочивом). Сідати за стіл треба тільки після того, як на небо зійде перша вечірня зірка. Вона символізує явлення зірки, яка сповістила весь світ про народження Христа.

Святкуванням Святвечора у католиків традиційно керує голова родини — батько. Віруючі католики завжди читають перед початком трапези в цей вечір уривок з Євангелія про народження Ісуса. Вони обмінюються так званими облатками (пластинки прісного хліба), вимовляючи добрі побажання одне одному.

З-поміж інших звичаїв Святвечора у католиків слід згадати порядок організації самого застілля. У католиків заведено залишати за столом одне вільне місце зі столовим прибором. Вважається, якщо хтось зайде до хати на Святвечір, то він буде прийнятий сім’єю, як рідна людина. Цей звичай був вигаданий на знак пам’яті про рідних і близьких людей, які опинилися цього вечора далеко від сім’ї.

День працівників архівних установ України

24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 році відповідно до Указу Президента України.

Іменини

Адам, Даниїл, Вікентій, Омелян, Іван, Леонтій, Микола, Петро, Терентій.

Народні прикмети

В цей день православні люди шанують пам’ять преподобного Никона Печерського, він був ченцем Києво-Печерського монастиря. Народився священнослужитель в вельможній і заможній родині в кінці одинадцятого століття. Коли половецькі війська штурмували Київські землі, Никона взяли в рабство. У полоні преподобний перебував близько трьох років, він терпляче переносив голод і муки. Щоб Никон не втік, господар підрізав йому жили на ногах, але в один день полонений святий просто зник на очах у варти. Незабаром кияни уклали мирний договір з половцями. Прийшовши до Печерського монастиря, колишній мучитель Никона дізнався в одному зі старих монахів свого колишнього полоненого. Половець був вражений цією зустріччю, він прийняв хрещення, і служив вірою і правдою колишньому в’язню до кінця його днів. Згодом люди стали говорити, що в цей день «Никон стоїть біля ікон».